„Dovada că ȘTIAU de efectele devastatoare ale OUG 114!” Florin Cîțu (PNL): Liviu Dragnea, ȘOCAT de concluziile unui studiu BNR
Senatorul liberal Forin Cîțu susține că Liviu Dragnea ar fi fost „șocat” de concluziile raportului BNR asupra impactului OUG 114 asupra economiei.
„Aseară, Dragnea a primit studiul de impact făcut de Florin Georgescu și asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost și supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om în a cărui expertiză și experiență Liviu Dragnea are încredere.
A fost șocat de concluziile studiului și imediat i-a chemat pe Valcov și Teodorovici. Amândoi au început să dea înapoi, spunând că nu știau și au dat vina pe Comisia Națională de Strategie și Prognoză care i-a asigurat – așa cum scrie și în expunerea de motive – că efectele OUG 114 pentru economie și mai ales pentru sistemul bancar sunt DOAR pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numărate,” scrie Cîțu pe Facebook și îi acuză pe Darius Vâlcov și pe Eugen Teodorovici că știau de studiu, dar l-au ascuns de Dragnea.
Cîțu: Teodorovici și Vâlcov nu i-au arătat lui Dragnea raportul BNR
„Teodorovici și Valcov mint.” continuă senatorul liberal în mesajul său. „Ei au avut acces la studiu. Și l-au folosit ca să șantajeze operatorii din sectorul privat.
Concluziile studiului sunt devastatoare, iar Liviu Dragnea face orice să le ascundă de public.
Mare atenție! A dat ORDIN că studiul să nu ajungă la nicio agenție de rating. Concluziile studiului ar duce IMEDIAT la scăderea rating-ului României la categoria JUNK-Gunoi.”
Cîțu: Dragnea a înțeles că președintele Iohannis are dreptate
Florin Cîțu promite să prezinte principalele concluzii ale studiului BNR.
„ATENȚIE!!! Doar taxa pe sistemul bancar ar reduce creșterea economică în 2019 și 2020 cu aproape două puncte procentuale (!!!) cumulativ.
Dragnea a înțeles acum că Președintele are dreptate și bugetul este construit cu date FALSE!
Doar această informație despre creșterea economică poate porni o ieșire masivă de capital care duce imediat la deprecierea monedei naționale, inflație și dobânzi mari.
Efectul acesta este doar al taxei pe lăcomie pentru sistemul bancar. Efectul OUG 114 în TOTALITATE înseamnă CRIZĂ ECONOMICĂ. De aceea Dragnea este speriat acum și nervos că i s-a ascuns această informație.
Mai mult. Guvernul a primit scrisori de amenințare de la Bancă Centrală Europeană, Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis și cea mai recentă ieri cu amenințarea de amendă pentru taxele și plafonarile de prețuri din sectorul energetic.”
Cîțu: Studiul este dovada că știau de efectele devastatoare ale OUG 114
„Studiul prezintă 4 scenarii,” continuă Florin Cîțu pe Facebook. „Și varianta pe care acum o negociază Teodorovici cu băncile înseamnă scăderea creșterii economice. De asta este nervos Dragnea. De aceea le-a dat ordin că această informație să NU ajungă la Standard and Poors. Mai ales că studiul prezintă o MAJORARE a primei de risc pentru România!!!
Repet, eu va prezint doar impactul unei taxe acum. OUG 114 aruncă economică în CRIZĂ și Dragnea este disperat să ascundă această informație de public.
În zilele următoare prezint și rezultatele pentru sistemul bancar. Angajații din sistemul bancar sunt afectați direct. Peste 55 000 de oameni care plătesc taxe și contribuții au locul de muncă pus în pericol de această taxa.
Indiferent de câte amenințări, voi continuă să prezint acest studiu.
Acest studiu reprezintă DOVADA că știau de efectele devastatoare ale acestei ordonanțe și i-au mințit pe români. Au pozat în naționaliști de carton și oameni de stat, deși știau că aruncă Romaniia în aer. Vor răspunde personal TOȚI”
În ultima parte a anului trecut, BNR a realizat un studiu de impact privind taxa pe activele financiare ale instituțiilor de credit, a activității de creditare și a creșterii economice, introdusă prin Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene. Studiul avansează ideea că sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil în următorii ani, că vor crește costurile de finanțare, atât la nivelul datoriei publice cât și a celei private și că ar putea apărea necesitatea salvării unor bănci de importanță sistemică.