Prima pagină » Economic » Dragnea: Creditele pentru autoritățile locale vor fi anul viitor pentru investiții și co-finanțare

Dragnea: Creditele pentru autoritățile locale vor fi anul viitor pentru investiții și co-finanțare

Dragnea: Creditele pentru autoritățile locale vor fi anul viitor pentru investiții și co-finanțare
Suma care va fi alocată anul viitor autorităților locale pentru creditare, de cel puțin 800 milioane de lei, cât a fost plafonul maxim în 2013, va fi destinată investițiilor și co-finanțărilor pentru programele europene, și nu pentru arierate, a declarat joi viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

Suma care va fi alocată anul viitor autorităților locale pentru creditare, de cel puțin 800 milioane de lei, cât a fost plafonul maxim în 2013, va fi destinată investițiilor și co-finanțărilor pentru programele europene, și nu pentru arierate, a declarat joi viceprim-ministrul Liviu Dragnea, informează Mediafax.

„Plafonul de creditare pentru autoritățile locale pe care l-am stabilit în acest an cu Ministerul Finanțelor Publice a fost de 800 milioane de lei. Constatând nivelul uriaș de arierate al autorităților locale, nu numai FMI, ci și noi (Guvernul – n.r.), s-a luat decizia corectă, după părerea mea, de a acorda împrumuturi pentru a stinge arieratele, pentru că altfel riscau să intre in faliment. Pentru anul viitor este discutat un plan, un plafon, care este cel puțin cât a fost până acum, eu sper să fie mai mult, care nu va fi destinat arieratelor, va fi destinat pentru investiții și co-finanțări de programe europene”, a afirmat Dragnea, viceprim-ministru și ministru Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la o conferință pe tema dezvoltării regionale organizat la Arenele BNR.

El a arătat că plafonul va fi probabil împărțit, după discuții cu Ministerul Finanțelor Publice, pe categorii de unități administrativ-teritoriale, respectiv o parte importantă pentru municipii, una pentru județe și alta pentru zona rurală.

„Astea sunt discuții pe care le vom finaliza împreună. Important este că anul viitor va fi un an în care banii de împrumuturi vor fi folosiți pentru investiții și vor fi sprijinite și stimulate UAT-urile (unități administrativ-teritoriale – n.r.) care au potențial foarte mare, care pot beneficia de credit și pot genera efect de multiplicare”, a mai spus Dragnea.

La rândul său, președintele Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea, consideră că plafonul de împrumuturi pentru autoritățile locale ar trebui să fie mai relaxat, astfel încât primăriile să fie tratate distinct, iar cele care au forță și se pot dezvolta să nu fie supuse acelorași restricții precum cele care au probleme.

„Eu cred că noi, băncile, indiferent de plafon, ne uităm dacă gradul de îndatorare este periculos sau nu și s-ar putea ca pentru o primărie gradul de îndatorare de 30% să fie periculos, iar pentru alta un grad de îndatorare de 50% să nu fie, pentru că are un grad de colectare ridicat. Aici este o sugestie ca, în condițiile în care nu există alte motive, nu avem la îndemână toate elementele, să se încerce o relaxare”, a afirmat Ghețea la finalul dezbaterii.

Întrebat dacă ARB va discuta cu FMI despre condiționarea plafonului de împrumuturi pentru primării sau posibilitatea relaxării acestui nivel, el a precizat că se va consulta luni cu colegii din asociație pentru a vedea în ce măsură este justă ridicarea acestei probleme la întâlnirea cu experții instituției financiare.

La începutul lunii iunie, Ministerul Finanțelor a prevăzut un plafon de 800 milioane lei de împrumuturi pentru autoritățile locale, pentru achitarea arieratelor. Inițial fuseseră alocați 500 milioane de lei, după care plafonul a fost suplimentat la 680 milioane lei, respectiv la 800 milioane lei.

Citește și