Dragnea, despre economia românească: Putem ieși din situația în care grâul nostru e dus afară, făcut biscuiți și readus

Publicat: 12 05. 2019, 13:09

„Cumpărăm răsaduri de afară. Noi avem cercetători bine pregătiți de ce să nu îi sprijinim? De ce să aducem răsaduri din Olanda? (…) Legat de subvenții. Nu putem avea doar o abordare insulară. Noi aici și nu știm ce se întâmplă în alte țări. Acolo primesc subvenții mai mari. Atunci eu o să cer Guvernul de la anul impozitul pe subvenții trebuie să fie vital. Asta înseamnă venituri mai mari și șansa de a concura cum trebuie. Unul din obiective este să înceapă să se dezvolte prelucrarea aici în România. Putem ieși din situația când suntem acum, în care grâul nostru e dus afară, făcut biscuiți și readus aici. Dar de ce să nu-i facem aici? Dacă fermierulului îi pot fi date suvenții și eliminarea impozitului, atunci de ce fermierul să nu facă aici, să nu producă aici, să facă o microfabrică”, a declarat Liviu Dragnea, la emisiunea „Viața Satului”, de la TVR.

Liderul PSD a vorbit și despre TVA de 5% la produsele tradiționale românești.

„Am vorbit iar de produsele tradiționale. Acum deja actul normativ e finalizat. Va fi TVA de 5% la produsele tradiționale românești. (…) Pleacă 4 de aici și 100 străine sunt. Prin acest program în 2018 au venit 90.000 tone de tomate în plus. În fiecare an va crește până când piața românească să fie acoperită de produse românești. Nu poți să compari o roșie din asta cu una luată din magazin, care nu are niciun gust. Am mâncat și eu (ridichi – n.r). Eram în 2016 și era toată lumea nervoasă că subvențiile nu se dădeau. Că s-a întârziat cu ele 7-8 luni de zile. Am zis e prima condiție. Am început să dăm și în avans subvenții lucru care a făcut să crească producția agricolă a României. Datorită fermierilor, dar Guvernul a ajutat, pentru că noi le-am dat apă gratuită, subvenții la timp și încredere. Dacă îi dai lucrurile astea omul se bagă și investește, dacă nu are încredere nu se aruncă pentru că își pierde banul”, a mai spus Dragnea.

 

Dragnea: Cum să mâncăm crap românesc adus din Spania? Când eram mic, erau bălțile pline de pește

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că trebuie luate măsuri urgente în domeniul piscicol, deoarece românii au ajuns în situația în care cumpără crap românesc crescut în Spania, în timp în țară bălțile au rămas neîngrijte din lipsa sprijinului prin subvenții pentru producători.

„O altă provocare și acolo trebuie să măriți viteza e zona de piscicultură. Ați fost în Piața Obor? Cum să mâncăm crap românesc adus din Spania? Aici e un potențial foarte mare. Din păcate, nu s-a făcut nimic în anii precedenți. E o sursă de venit foarte importantă. A crescut ponderea în PIB”, a declarat Liviu Dragnea, la ”Viața Satului”, de la TVR.

„Obținem abia 12.000 tone de pește. Obțineam 60.000 de tone de pește. Avem crap românesc pe care îl cresc alții (…) Nu mai există pește în România. Peștele dacă nu îl îngrijești, nu îi faci injecții, dar aici am pierdut de-a lungul vremii motivul pentru care obiectivul de revitalizare a țării este important”, a completat ministrul Agriculturii, Petre Daea, invitat la aceeași emisiune.

Liderul PSD a mai spus că principala problemă este legată de neîngrijirea apelor.

„Crește în Ungaria. Da, pentru anul viitor, până la toamnă trebuie să fie gata, de ce atunci ca să prindem finanțările în buget. E păcat de Dumnezeu. Eu știu când eram mic erau bălțile pline de pește. Ungaria produce mai mult pește decât România (…) Înainte Dunărea era plină de sturioni de exemplu. Nu mai avem. Păi de ce să nu mai avem? Crap, fitofag, șalău, caraș. Apele au rămas la fel, doar că sunt bălțile neîngrijite și nu i-a ajutat nimeni cu subvenție pentru a vinde în mod avantajos peștele”, a completat Dragnea, la TVR.

Dragnea: Vor fi plătite centralele termice pentru a asigura încălzirea în solarii pe timpul iernii

Președintele PSD Liviu Dragnea anunță extinderea programului de subvenții pentru roșii și la alte legume, printre care castraveți și gogoșari. Totodată, Dragnea a declarat că se are în vedere plata centralelor termice pentru a asigura încălzirea în solarii pe timpul iernii.

„Am discutat despre produsele alimentare care intră în România. Am zis hai să facem o evidență cât importăm și cât exportăm. La tomate diferența era de 1 la 10 și legumicultorii nu aveau nicio șansă, pentru că în această încrengătură eu pot spune mafiotă au fost situații de lumea nu mai punea solarii. Am zis că dăm subvenții și am început cu acest 1.300 euro. Acum suntem la 18.000-19.000 de legumicultori intrați în program și numărul va crește. Mergem 2 ani și jumătate cu programul, dacă merge îl extindem. Am spus că trebuie să acoperim lunile de iarnă cu produse românești. Atunci pentru asta de la bugetul de stat vor fi plătite centralele termice pentru a asigura încălzirea în solarii sau sere. Pentru cei cu roșii subvenția va crește de la 3.000 euro la 6.000 de euro, anul viitor”, a declarat Liviu Dragnea, la emisiunea „Viața Satului” de la TVR.

Liviu Dragnea a anunțat extinderea programului de subvenții și la alte legume.

„Pentru anul acesta se extinde perioada până la 1 iunie. Pentru roșiilor care vor ieși de la 1 mai încolo vor ieși nu cu 3.000 ci cu 4.000. (…) De asemenea, am discutat cu fermierii și pe bună dreptate. Eu am muncit în solar, la toate muncile câmpului când eram mic. Am zis e foarte bun programul pentru tomate, dublăm subvenția. Dar pentru castraveți. Decizia luată a fost extinderea pentru ardei capia, iute, gogoșari, și aici va fi 1.000 euro subvenția. Eu îi rog pe toți să se pregătească până în toamnă ca să se îndeplinească procedura, pentru a fi integrați în program. Pentru cei care vor începe să își înființeze solarii, am vorbit cu ministrul Teodorovici și doamna premier, și o să elaborăm o soluție de sprijin pentru credite de stat pentru cei care nu au solarii. Aici avem un domeniu cu potențial foarte mare care nu a fost folosit, din păcate”, a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea spune că roșiile importate trebuie să mai ajungă pe mesele românilor doar dacă sunt gustoase.