Prima pagină » Economic » Dragnea, discuții cu Stănescu și Teodorovici, pe marginea ECHILIBRĂRII bugetelor locale

Dragnea, discuții cu Stănescu și Teodorovici, pe marginea ECHILIBRĂRII bugetelor locale

Dragnea, discuții cu Stănescu și Teodorovici, pe marginea ECHILIBRĂRII bugetelor locale
Președintele PSD Liviu Dragnea i-a convocat, pentru vineri, pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și pe ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, pentru o discuție despre „echilibrarea bugetelor locale", au declarat joi, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, la întâlnirea Dragnea – Stănescu – Teodorovici ar mai putea particpa Sirma Caraman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, precum și Daniela Pescaru, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a avut pe 11 octombrie, la Parlament, o primă discuție cu președintele PSD, Liviu Dragnea, pe tema Codului Finanțelor Publice Locale, întâlnire la care a participat și vicepremierul Paul Stănescu.

Tezele proiectului au fost aprobate din luna mai a anului trecut prin HG nr. 285/2017 pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanțelor publice locale. Codul va îngloba ansamblul regulilor în acest domeniu facilitând astfel utilizarea unei tehnologii unitare pentru aceleași realități juridice, instituții, principii și concepte juridice și se reduce astfel riscul intepretării lor diferențiate.

 
Ce urmărește Codul finanțelor publice locale:

– sistematizarea și concentrarea normelor juridice specifice acestui domeniu, subordonate unor principii comune, cu precizarea acestora;

– corelarea legislației în vigoare, astfel că se vor abroga expres dispozițiile legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate în domeniul finanțelor publice locale;

– o structură unitară și armonizată care să înlesnească cunoașterea acestor prevederi de către contribuabili, pe de o parte și, implicit, de către autoritățile administrației publice locale din România, investite cu organizarea executării în concret a acestor prevederi, în mod unitar, pe de altă parte;

– premisele ca autoritățile administrației publice locale să poată elabora și aproba strategii privind dezvoltarea economică, socială și de mediu a unității administrativ-teritoriale, pe termen mediu și lung, în concordanță cu proiecțiile bugetare locale multianuale;

– gruparea articolelor în patru cărți, pentru a asigura o tranziție mai ușoară și firească de la cele patru acte normative înglobate la un singur act normativ, iar în interiorul acestora pe titluri și capitole.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 22 februarie 2018, la Adunarea generală a UNCJR, că proiectul Codului finanțelor publice locale urmează să fie adoptat până la sfârșitul anului, ea avansând posibilitatea ca suma de 750 de lei/locuitor, din formula de echilibrare, să poată fi crescută.

„Elementul principal al codului va fi formula de echilibrare a bugetelor locale. Așa cum am încercat și în 2018, conform programului de guvernare, ne-am propus ca 100% din impozitul pe venit să fie sursa bugetelor locale, și echilibrarea să conducă la bugete minime de funcționare. După cum știți, în 2018 s-a stabilit 750 de lei pe locuitor”, le-a spus Dăncilă președinților de CJ.

„Pe fonduri europene, după cum bine știți, în anul 2017 s-a reușit acreditarea tuturor autorităților de management și, mai mult, am introdus în Legea salarizării și acordarea unui procent de 25% pentru primarii, președinții de CJ, acolo unde avem proiecte pe fonduri europene. Cu toate acestea, gradul de absorbție nu este satisfăcător, fiind chiar risc de decomitere a unei sume de 800 milioane euro pe Programul Operațional Regional”, a spus Dăncilă.

Ea le-a spus președinților de consilii județene să-i comunice problemele pe care le întâmpină în accesarea fondurilor europene în vederea soluționării lor de urgență.

„Nu cred că e cazul să vă aduc aminte cât de vitale sunt aceste fonduri pentru dezvoltarea județelor noastre, fie că vorbim de proiecte pentru apă-canalizare sau deșeuri sau drumuri, spitale, școli. Cred că experiența de care dispuneți, precum și din calitatea de președinți al agențiilor de dezvoltare regională, membri în comitetul de monitorizare al POR, puteți sprijini creșterea absorbției, iar problemele pe care le întâmpinați în accesare mi le puteți comunica în vederea soluționării lor de urgență”, a spus Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, la Adunarea generală a UNCJR, ca președinții CJ Iași, Cluj și Dolj să se implice în soluționarea proiectelor care vizează spitalele regionale, ea semnalând întârzieri majore în realizarea acestora.

„O situație particulară o reprezintă spitalele regionale. M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei președinți ai Consiliilor județene Iași, Cluj și Dolj să se implice în deblocarea situației terenurilor – și aici mă refer la Cluj și la Craiova, dar și pentru dezvoltarea proiectelor de utilități publice, acces la amplasament, PUZ-uri și alte obiective”, a spus Dăncilă.

Premierul a arătat că a constatat întârzieri majore în realizarea acestor proiecte.

„Din acest motiv, numai cu implicarea dvs., acestea se pot transmite către Comisia Europeană pentru finanțare. Nu vreau însă să subliniez că vina este a președinților Consiliilor județene. Știu că s-au întâmpinat multe greutăți, dar cred că datoria noastră este să soluționăm aceste probleme”, le-a spus Dăncilă președinților de CJ.

Autor

Citește și