Drăguțanu, guvernatorul Băncii Republicii Moldova: „Lumea spune că avem o localizare avantajoasă. Nu sunt sigur că localizarea noastră în ziua de astăzi este un activ”
Poziția geografică a Republicii Moldova nu avantajează în prezent continuarea reformelor și modernizarea statului, este de părere Dorin Drăguțanu, guvernatorul Băncii Naționale țării vecine. „Lumea spune că avem o localizare avantajoasă. Eu nu sunt sigur că localizarea noastră în ziua de astăzi este un activ”, a declarat el, marți, la o conferință organizată de Institutul Aspen, la Banca Națională a României (BNR).
Drăguțanu a apreciat că evoluția economiei Republicii Moldova este similară celei din România, însă la o „scală mult mai mică”, dar și că statul trebuie să continue și să accelereze reformele.
Una dintre acestea se referă la sistemul educațional care trebuie să pună accent și pe segmentul învățământului vocațional.
„Avem mulți investitori străini care au probleme să găsească un maestru la uzină sau să găsească un șef de sală, un șef de tură la uzină”, a precizat guvernatorul băncii centrale vecine.
În opinia sa, avatanjul costului redus al forței de muncă din Republica Moldova este temporar și „ar fi păcat să fie epuizat în van”. „Reforma în sistemul justiției trebuie să avanseze mai hotărât și mai rapid. Fără o justiție care să funcționeze eficient toate celelalte măsuri par iluzorii”, a mai apreciat el.
O altă măsură de natură să stimuleze economia Republicii Moldova se referă la „reforma completă a instituției insolvenței și falimentului”. „Rapiditatea cu care activele într-o intreprindere se întorc în economie e un factor important. Cu cât mai repede cu atât se pierde mai puțin din valaorea lor”, a explicat Drăguțanu.
Dorin Drăguțanu are 39 de ani și a fost numit guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova în toamna lui 2009. Înainte, el a ocupat funcția de director de asigurări la PWC Serbia.