Prima pagină » Economic » Drob de miel, friptură de miel, ciorbă de miel – câți miei se vor vinde în România în această săptămână. HARTA PREȚURILOR pentru masa de Paște

Drob de miel, friptură de miel, ciorbă de miel – câți miei se vor vinde în România în această săptămână. HARTA PREȚURILOR pentru masa de Paște

Drob de miel, friptura de miel sau ciorba de miel vor fi și anul acesta pe masa familiilor de români, nu mai puțin de 3 milioane de miei urmând a fi sacrificați și vânduți în această săptămână.

Drobul de miel, ciorba de miel sau friptura de miel vor fi și anul acesta pe masa familiilor de români, de PAȘTE 2013, nu mai puțin de 3 milioane de miei urmând a fi sacrificați și vânduți în această săptămână.

LOTO – LOTO 6/49. SURPRIZĂ URIAȘĂ ASEARĂ. NUMELERE CÂȘTIGĂTOARE

Românii vor cheltui de Paște pe ouă, cozonaci și carnea de miel aproximativ 165 de milioane de euro, reiese din calculele făcute de gândul pe baza informațiilor oferite de producătorii din domeniu.  Potrivit estimărilor lor, în acest an, în perioada Sărbătorii Pascale, populația va cumpăra aproximativ 50 de milioane de ouă, circa 8 milioane de cozonaci și 3 milioane de miei, în valoare de aproximativ 730 de milioane de lei, echivalentul a circa 165 de milioane de euro.

REȚETĂ DE PAȘTE: Trei modalități simple de a găti ciorba de miel

REȚETE DE PAȘTE. Trei modalități simple de a găti DROBUL DE MIEL și de pui

REȚETE DE PAȘTE. Trei metode simple de a prepara FRIPTURA de MIEL

De Paște, crescătorii de miei spun că vor vinde carcasa cu 20-25 de lei pe kilogram și estimează vânzări mai reduse cu până la 30% față de anul trecut, din cauza scăderii puterii de cumpărare. Cei mai optimiști însă spun că în minivacanța de Paște bugetarii ar putea fi tentați să facă mai multe cumpărături, între care să se numere și tradiționalul miel.

În timp ce în marile rețele de supermarketuri din Capitală mielul întreg se vinde cu 30 de lei pe kilogram, crescătorii de ovine din țară contactați de gândul se așteaptă să vândă mieii la prețuri de cel mult 25 de lei pe kilogram, deși deocamdată nu prea au comenzi.  

Luând în calcul faptul că de Paște românii cumpără de regulă circa 3 milioane de miei, presupunând o greutate medie a unui miel întreg de 8 kilograme și un preț mediu de 25 de lei pe kg, reiese că rom\nii vor cheltui doar pe miel circa 600 de milioane de lei.

Romalimenta preconizează scumpiri ale cărnii de miel

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat recent, la un post de televiziune, că în perioada Paștelui carnea de miel s-ar putea scumpi cu 5-6% față de anul trecut, pentru a acoperi cheltuielile crescătorilor.

Pe de altă parte, la sfârșitul săptămânii trecute, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei, a precizat la Sibiu, citat de Mediafax, că mielul în carcasă se va vinde cu 30 de lei kilogramul. El a precizat că fermierii au avut costuri foarte mari cu întreținerea oilor în această iarnă, dar se ține cont și de puterea de cumpărare.

Întrebat cu cât vor putea cumpăra românii carne de miel de Paști, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, Marcel Andrei, a răspuns că „totul depinde de piață”.

Crescătorii de oi din Argeș mizează pe un preț de 25 lei pe kg și vânzări mai mici față de 2012

În Argeș, prețul carcasei de miel este estimat la 25 de lei pe kilogram. „Deocamdată nu se vinde. Avem semnale mai slabe față de anul trecut, de la potențiali cumpărători. Prețul nostru este de 25 de lei pe kilogram pentru carcasă, este puțin mai mare față de anul trecut, mai ales ca urmare a prețului mai mare la furaje”, a declarat pentru gândul Ion Hiru, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Ovine din Argeș.

Costică Rusu, reprezentantul Asociației crescătorilor de ovine și caprine „Proovis”- Bacău, speră să obțină pe carcasa de miel un preț de 22-23 lei pe kg. „Nu ne așteptăm să vindem mai mult ca anul trecut. Noi vrem să vindem miei în viu, la sfârșitul lunii mai, cu 10-12 lei pe kg. Față de anul trecut prețurile noastre sunt la fel”, ne-a declarat Rusu.

Minivacanța de Paște a bugetarilor, motiv de creștere a vânzărilor 

În schimb, crescătorii de ovine din Bihor sunt mai optimiști.

Anca Demian, de la Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine „Păstorul” – Bihor, care reunește 700 de membri, este convinsă că în acest an vânzările de miei în perioada premergătoare Sărbătorii Pascale vor fi mai mari față de anul trecut, datorită…minivacanței bugetarilor.

„Față de anul trecut, cred că vom avea vânzări mai mari. În vacanța pe care o au bugetarii în acest an, aceștia vor fi tentați să își cumpere tot felul de lucruri și noi credem că își vor cumpăra și miel pentru masa de Paște”, ne-a spus Anca Demian.

Ea consideră că este prematur să vorbim de prețuri, care depind de cerere și ofertă. „Ciobanii vor să vândă cât mai scump, iar clienții vor să cumpere cât mai ieftin. Noi zicem că prețul cu care vom vinde va fi cuprins între  22 și 25 lei pe kg de carcasă”, a declarat Demian.

Membrii asociației vor vinde în Bihor în piețele autorizate din județ și din împrejurimi. „Acum se cumpără miei la abatorul specializat din zonă. Prețul cu care sunt achiționați mieii variază între 8,5 și 9 lei pe kilogram în viu”, a precizat Demian.

Harta prețurilor la ouă și miei (carcasă)

Click pentru a mări (INFOGRAFIC: gândul.info)

Infografic realizat de Corina Vârlan, pe baza datelor de la MInisterul Agriculturii și asociațiile crescătorilor de miei 

Scădere a vânzărilor cu 30% față de 2012. „De Paștele catolic, până și italienii au mâncat pui”

Ioan Cioacă, de la Asociația de Producători și Produse Tradiționale – Brașov, spune că are experiență de 50 de ani în creșterea oilor. Asociația are 900 de membri, care dețin în total 300.000 de ovine.

Cioacă este de părere că în acest an vânzările de miei ale membrilor asociației pe care o reprezintă vor fi mai mici cu 30% față de anul trecut. „Este marfă multă, dar puterea de cumpărare a scăzut foarte mult. Eu am și un restaurant și constat asta. Și nici exportul nu mai merge cum mergea în alți ani. Cine spune altceva, minte. Chiar și un grec, care are un complex de îngrășare a oilor, în apropiere, la Paleologu, ne-a spus că anul ăsta, de Paștele catolic, doar 4 tiruri a exportat în Italia. Cică și italienii anul asta de Paște au mâncat carne de pui, nu au mai avut bani să cumpere miel”, ne-a declarat Ioan Cioacă.

„Nici arabii nu mai cumpără ca altădată”

Șeful ciobanilor din Brașov se plânge că mioarele autohtone nu mai au atât de mare trecere la export, ca în urmă cu câțiva ani.

„Chiar azi m-au întrebat 4-5 membri din asociație dacă nu am auzit de cineva interesat să cumpere mai mulți miei, că nu mai știu ce să facă cu ei. Nici arabii nu au mai venit să ia miei de la noi, de doi ani. Au războaie acolo, la ei”, spune Cioacă.

El crede că prețul cu care ciobanii din Brașov vor vinde mieii de Paște va fi „mai mic de 25 de lei pe kilogram, poate chiar de 20 de lei”, din cauza scăderii puterii de cumpărare a populației.

Prețul la export – 2,7 euro pe kg în viu-, mai mare față de cel de pe piața internă

Sunt însă și crescători de ovine care se laudă că încă le merge bine afacerea. Gigică Apostol, patronul firmei Tolil Company, din Tulcea, ne-a declarat că, deși vânzările de miei au mers mai prost ca anul trecut, totuși are clienți pentru export.

„Nu ne interesează piața internă, unde nu merg vânzările. Noi vindem doar la export, în Iordania, Libia și chiar în Italia. Prețul cu care exportăm este cuprins între 2,2 și 2,7 euro pe kilogram, în viu (mai mult decât prețul de 8,5-9,5 lei pe kg, cât se vinde în țară mielul în viu n.n.). Am vândut la export în acest an cam 50.000 de miei, dar abia acum încolo începem cu adevărat exporturile mari”, ne-a mărturisit Apostol.

Crescătorii de miei din Tulcea iau în calcul că de Paște prețul va fi de 21-24 lei pe kg de carcasă de miel.

Doi la un miel

În Cluj, Traian Farcaș, reprezentantul Asociației crescătorilor de ovine – Cluj, care reunește peste 1.100 de membri, care dețin 300.000 de ovine, este de părere că prețul de Paște în zonă va fi de 25 de lei pe kg la carcasă și de 12-15 lei pe kg în viu. „Degeaba cerem noi 30 de lei pe kg, că nu se vinde. Oamenii vin și se asociază către doi ca să cumpere un miel. La export vindem și în UE și în țările arabe”, a declarat Farcaș.

Miei și iezi online

Pe site-urile specializate, prețurile anunțate în aceste zile pentru achiziția de miei variază în medie între 8,5 lei-9,5 pe kg în viu. Tot în această perioadă, pe net se caută și iezii, care au un preț mai mic decât mieii, între 20 și 23 de lei kg de carcasă, față de 24-25 de lei kg mielul.

Potrivit celor mai recente date INS, în februarie 2013 comparativ cu februarie 2013, numărul total de ovine și caprine sacrificate și greutatea lor în carcasă au scăzut cu 8,2%, respectiv cu 6,3%. Sacrificările de ovine și caprine în unitățile industriale specializate și greutatea lor în carcasă au crescut de 2,0 ori, respectiv de 3,3 ori.

Pe de altă parte, autoritățile ii sfătuiesc pe cumpărători să cumpere carne doar din locurile autorizate sanitar veterinar.

Cumpărăm 50 de milioane de ouă

De Paște, crescătorii de păsări susțin că se așteaptă să vândă în plus, față de o lună obișnuită, aproximativ 50 de milioane de ouă. Cât privește prețurile, Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), a declarat pentru gândul că în prezent la „poarta fabricii” prețul unui ou este de 0,18 lei, o scădere cu 50% față de prețul din ianuarie.

În piețele din București, ouăle se vând cu 0,5-0,6 lei bucata. Reiese că românii vor cheltui, de Paște, numai pe ouă peste 30 de milioane de lei.

„Noi am scăzut prețurile, dar după cum vedeți, în magazine prețurile sunt mult mai mari”, ne-a declarat Ilie Van.

Spre comparație, Ilie Van declara în 2011, de Paște, că prețul cu care se vindeau ouăle direct de la crescătorii de păsări era de 0,22 lei bucata, iar în 2010 de 0,31 lei bucata.

SURPRIZĂ LA LOTO DUMINICĂ SEARA

96 de milioane de lei pentru cozonaci

Aproximativ 8 milioane de cozonaci vor ajunge pe mesele românilor de Paște, potrivit estimărilor patronatului din panificație. În jur de 95% din această cantitate este produsă local, în timp ce 5% din cozonacii de pe rafturi provin din import.

Luând în considerare un preț de 12 lei pe cozonac, reiese că de Paște pentru cozonaci vom scoate din buzunare aproximativ 96 de milioane de lei.

 

Citește și