„Deficitul comercial ne preocupă foarte mult. A crescut acolo unde am crede că avem potențial – la alimente și produse agroalimentare. Ce m-a frapat este că România importă foarte multe mere. Avem 14% din suprafața pe care se cultivă mere în Uniunea Europeană, dar livrăm doar 3% din producție. Asta înseamnă, desigur, și îmbătrânirea livezilor, dar și o competitivitate foarte scăzută a prețurilor”, a spus Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a unui nou Raport asupra inflației.
„Observăm importuri foarte mari la fructe, dar nu numai la citrice, ci și la produse pe care le putem obține aici, în România. Indicii de competitivitate ai industriei alimentare sunt reduși, randamentele sunt scăzute și capacitățile de producție sunt subutilizate în industria alimentară”, a spus guvernatorul BNR.
Raportul asupra inflației, prezentat vineri, conține un întreg capitol referitor la industria alimentară, a mai menționat Mugur Isărescu.
BNR a majorat prognozele de inflație, de la 3,9% la 5% pentru trimestrele I și II 2018 și de la 3,2% la 3,5% pentru sfârșitul anului.
„Pentru 2018 și 2019, prețurile administrate vor avea cea mai mare pondere în creșterea inflației”, a mai spus guvernatorul. De asemenea, „riscuri de creștere a inflației mai mare decât cea prognozată de noi vin din politica fiscală de venituri și din tensiunile de pe piața muncii”.
Până în prezent, prognoza de inflație a BNR a fost de 3,9% pentru trimestrul I 2018, apoi 3,8% pentru trimestrul II, 3,5% pentru trimestrul II și 3,2% pentru trimestrul IV, ținta fiind menținută la 2,5% și pentru 2017, și pentru 2018.
Consiliul de Administrație al BNR a adoptat miercuri un nou Raport asupra inflației și a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 8 februarie 2018.
Totodată, forul a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.
Consiliul de administrație al BNR a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.