Prima pagină » Economic » După recentele modificări legislative din Ungaria Tesco închide magazinele și face concedieri

După recentele modificări legislative din Ungaria Tesco închide magazinele și face concedieri

După recentele modificări legislative din Ungaria Tesco închide magazinele și face concedieri
După recentele modificări legislative din Ungaria Tesco închide 13 magazine și va concedia peste 500 de angajați

Între măsurile adoptate recent de autoritățile de la Budapesta este și o regulă care prevede închiderea retailerilor care raportează pierderi timp de doi ani consecutiv. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Directorul general al Tesco în Ungaria, Nigel Jones, a declarat că decizia companiei are rolul să asigure profitabilitatea pe termen lung a operațiunilor din această țară, el adăugând că prioritatea este găsirea de locuri de muncă pentru cei concediați.

Tesco are probleme și la nivel global. În istoria sa de 96 de ani, Tesco nu a mai traversat un an la fel de dificil ca 2014. Compania a emis patru avertismente referitoare la profit și a fost afectată de un scandal legat de contabilitate în urma căruia a redus profitul raportat cu 263 de milioane de lire sterline. Mai mulți directori au fost nevoiți să plece din companie, iar în septembrie a fost numit un nou director general, cu obiectivul de a face ordine în grup.

Măsurile adoptate de guvernul Viktor Orban au înăsprit legislația în sectorul de retail, iar anunțul Tesco confirmă că închiderea celor 13 magazine este din această cauză.

Divizia din Ungaria a retailerului olandez SPAR a anunțat la rândul său în decembrie că va reacționa la măsurile guvernului, precum și la schimbările din piață prin intensificarea extinderii rețelei de franciză începută în 2012 și prin regândirea strategiei companiei. SPAR a decis totodată amânarea investițiilor.

Măsurile guvernamentale mai includ creșterea unei taxe, cu până la 30 de ori, plătită de companii pentru activitățile de supraveghere ale autorităților de reglementare, extinderea unei interdicții, din 2012, de construcție a unor magazine de retail a căror suprafață depășește o anumită limită.

Parlamentul din Ungaria a aprobat în decembrie și o lege care interzice comerțul cu amănuntul în zilele de duminică și sărbători legale, cu excepția micilor magazine de proximitate.

Citește și