Extremele ciclului prețurilor la cacao rămân o amenințare semnificativă la adresa fermierilor africani, în special a celor din Africa de Vest. Producătorii de ciocolată iau însă măsuri și compensează prin noi investiții pentru a eficientiza producția de cacao și a o face sustenabilă pe termen lung, se arată într-o analiză realizată de PwC și compania de monitorizare a resurselor naturale GeoTraceability.
Prețul la cacao în luna septembrie a urcat cu 30% peste media anului 2013. Incertitudinea care planează asupra viitoarei recolte de boabe de cacao ar putea predispune piața la instabilitate, se arată în studiu.
„Prețurile la cacao sunt extrem de volatile: adesea ele ating un punct maxim din cauza scăderii ofertei ca urmare a vremii nefavorabile, a epidemiilor și a problemelor de ordin politic din țările tropicale unde se concentrează producția. Experiența însă ne arată că, pe măsură ce producția își revine în anii următori, prețurile scad din cauza costului scăzut al mâinii de lucru din principalele țări producătoare din Africa de Vest și Indonezia”, explică John Hawksworth, economistul șef al PwC.
În următorii ani, prețurile la cacao s-ar putea majora ca urmare a creșterii cererii de ciocolată și a produselor pe bază de cacao din SUA, America Latină, Europa și Asia. Statele producătoare ar putea întâmpina însă probleme în a face față cererii sporite.
„Dacă aceste prețuri crescute încurajează mai multe investiții în noile plantații de cacao, ceea ce va duce la o ofertă sporită, prețul boabelor ar putea din nou scădea abrupt în anii 2020, așa cum s-a întâmplat în anii 1980 în urma creșterii vertiginoase a prețului la cacao din deceniul precedent. Atât pentru decidenții politici, cât și pentru companiile producătoare, provocarea va consta în a reduce diferențele dintre extremele ciclului prețului la cacao, care pot dăuna micilor fermieri ce asigură aproximativ 90% din producția mondială de cacao”, a adăugat John Hawksworth.
Conform raportului din 2012 Cocoa Barometer, aproape 90% din totalul boabelor de cacao este produs în mici ferme de familie, iar aproximativ 20 de milioane de mici proprietari și muncitori din mediul rural depind în mod direct de producția de cacao pentru a se putea întreține. Cartografierea și colectarea datelor de la aceste ferme îi ajută pe proprietari să își îmbunătățească recolta prin optimizarea randamentului agricol.