Economia Chinei a înregistrat luna trecută cea mai mare creștere economică din 2010
Economia chineză a crescut pentru a șaptea lună la rând în luna noiembrie, ritmul de creștere fiind cel mai ridicat din martie 2010, potrivit statisticilor Markit Economics.
Evoluția economiei Chinei a fost influențată de redinamizarea comerțului internaționnal și de mix-ul relaxat de politici economice în implementare.
Markit Economics a publicat joi statisticile cu privire la dinamica indicatorilor Caixin PMI (Purchasing Managers’ Index) din industria prelucrătoare şi sectorul de servicii din China în noiembrie şi perioada ianuarie-noiembrie 2020, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania, citată de site-ul agenției de presă MEDIAFAX.
Cu un PIB nominal de 14,5 mii de miliarde de dolari în al treilea trimestru, China este a doua economie a lumii, după Statele Unite. În 2019, PIB-ul chinez a depășit cel din Zona Euro și, totodată, a devenit cel mai important partener comercial al Uniunii Europene în 2020, devansând Statele Unite.
La nivelul industriei prelucrătoare indicatorul PMI s-a majorat cu 1,3 puncte lună/lună la 54,9 puncte în noiembrie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2010. Se evidenţiază majorarea comenzilor noi şi producţiei (cele mai bune dinamici din ultimii 10 ani), susţinută de redinamizarea comerţului internaţional, dar şi de creşterea cererii interne.
De asemenea, industria Chinei a generat noi locuri de muncă pentru a treia lună consecutiv în noiembrie, cu cel mai bun ritm din mai 2011.
Perspectiva de creștere a economiei chineze în următoarele 12 luni, pozitivă
Totodată, perspectiva de evoluție pentru următoarele 12 luni s-a menținut la un nivel ridicat în noiembrie, semnalând premise de continuare a climatului favorabil din sfera industriei prelucrătoare pe termen scurt.
Producţia industrială din China a crescut pentru a şaptea lună la rând în octombrie, cu un ritm anual în consolidare la 6,9% (maximul din martie 2019).
Totodată, sectorul de servicii (care reprezintă aproximativ 60% din economie) a crescut pentru a şaptea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm în accelerare: indicatorul PMI în urcare cu un punct lună/lună la 57,8 puncte, maximul din iunie.
Majorarea comenzilor noi cu cel mai bun ritm din aprilie 2010, creşterea locurilor de muncă cu cea mai bună dinamică din octombrie 2010 şi ameliorarea componentei perspective de evoluţie pentru următoarele 12 luni (la maximul din aprilie 2011) exprimă premise favorabile pentru sectorul terţiar din a doua economie a lumii în trimestrele următoare.