Economia globală va avea o creștere CONSTANTĂ în următorii ani /FMI recomandă reforme fiscale, în contextul amplificării datoriilor suverane
Economia mondială va funcționa într-un ritm constant anul acesta și în 2025, cu o creștere estimată la 3,2%, dar activitățile Statelor Unite par să încetinească, iar Uniunea Europeană va intra pe o traiectorie de relansare, conform estimărilor Fondului Monetar Internațional (FMI).
”Potrivit proiecțiilor noastre, creșterea economică mondială va fi constantă anul acesta și anul viitor, la nivelul de 3,2%, în timp ce media inflației va scădea de la 2,8% anul acesta la 2,4% la sfârșitul anului 2025”, arată raportul FMI privind ”Perspectivele Economice Mondiale”.
”Anticipăm mai puține efecte economice negative după crizele din ultimii patru ani, deși estimările variază de la țară la țară. Economia SUA a depășit deja tendințele pre-pandemice. Dar acum estimăm mai multe probleme pentru națiunile cu venituri mici, dintre care multe depun eforturi pentru a depăși pandemia și criza costurilor de trai”, precizează experții FMI.
Creșterea economică a SUA ar urma să încetinească de la 2,7% anul acesta la 1,9% în 2025, în timp ce ritmul se va accelera în zona euro, de la 0,8% anul acesta la 1,5% anul viitor. Germania ar urma să aibă o creștere economică de 0,2% anul acesta și de 1,3% anul viitor. Franța probabil va avea o creștere a PIB-ului de 0,7% anul acesta și de 1,4% anul viitor, în timp ce Italia ar putea avea o creștere constantă de 0,7%. Marea Britanie va avea anul acesta o creștere economică de 0,5%, iar anul viitor de 1,5%.
Japonia va menține o creștere economică de 0,9% și 1,0% anul acesta și anul viitor, în timp ce, în China, ritmul activităților economice ar urma să încetinească de la 4,6% anul acesta la 4,1% în 2025.
Rusia, vizată de sancțiuni economice masive din cauza invaziei în Ucraina, va avea o creștere economică de 3,2% anul acesta și de 1,8% în 2025.
De altfel, economiile emergente vor menține un ritm economic de 4,2% în următorii doi ani.
Experții FMI recomandă aplicarea de reforme fiscale stricte, în contextul în care numeroase țări, inclusiv Statele Unite, au acumulat datorii foarte mari în ultimii ani.
”Din nefericire, planurile fiscale sunt deocamdată insuficiente și ar putea fi afectate suplimentar ținând cont de faptul că anul acesta este unul electoral”, subliniază raportul FMI.
Foto: Profimedia
Citește și: