Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat în unanimitate Acordul de comerț și cooperare post-Brexit
Acordul comercial și de securitate post-Brexit a fost susținut în unanimitate de statele membre ale UE, deschizând calea pentru ca noile aranjamente să intre în vigoare la 1 ianuarie. Acordul are încă nevoie de aprobarea legislativului UE, care este așteptat să se întrunească în februarie. Camera Comunelor din Regatul Unit este de așteptat, de asemenea, să îl aprobe miercuri.
Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie de la 1 ianuarie 2021 a Acordului de comerţ şi cooperare între UE şi Regatul Unit
La o reuniune a ambasadorilor la Bruxelles, cele 27 de state membre și-au dat sprijinul pentru ca tratatul de 1.246 de pagini să fie „aplicat provizoriu” la sfârșitul anului. Acordul va deveni probabil o lege la 1 ianuarie, deoarece Parlamentul Regatului Unit este de așteptat să-l aprobe miercuri.
Acordul, care a încheiat nouă luni de negocieri, va fi aprobat de toate cele 27 de guverne ale UE în scris marți la 15:00 (14:00 GMT), a declarat președinția germană a UE.
Germania, care deține președinția UE, a declarat că decizia a venit luni în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE. Unda verde a fost așteptată de când a fost anunțat Acordul, salutat de toți liderii UE.
Acordul are încă nevoie de aprobarea legislativului UE, care este așteptat să se întrunească în februarie. Parlamentul European întârzie votul până în februarie sau martie, când se speră că deputații europeni vor reveni la Strasbourg pentru a finaliza procesul oficial de ratificare a UE. Deputații europeni au spus că nu au suficient timp înainte de sfârșitul anului pentru a examina acordul.
Camera Comunelor din Regatul Unit este de așteptat, de asemenea, să îl aprobe miercuri. Însă un oficial britanic de vârf a declarat că vor exista în continuare „momente divergente”, în ciuda Acordului.
Premierul britanic Boris Johnson a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele Consiliului European, Charles Michel, despre Acord și despre viitoarea sa ratificare de către guvernele UE.
„Am salutat importanța Acordului cu Marea Britanie. Am așteptat cu nerăbdare ratificarea formală a Acordului și să lucrăm împreună la priorități comune, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice.”
Într-un interviu acordat ziarului francez Le Figaro, Michel Barnier a spus că există riscul ca tratatul să ducă la o relație nu tocmai bună UE-Marea Britanie, având în vedere opțiunile de a aplica tarife în cazul unei divergențe de reglementare în timp.
„Există, evident, un risc … dar nu voi face acuzații nefondate aici. Acest acord trebuie să fie baza unei cooperări inteligente și durabile între Europa și Marea Britanie ”, a spus negociatorul-șef al UE.
Acordul a fost încheiat săptămâna trecută între Bruxelles şi Londra, in Ajunul Craciunului.