Prima pagină » Economic » Economia globală » Analiză. Declinul economic al SUA nu este atât de grav pe cât se prognoza. O singură superputere a încheiat 2020 cu creșterea PIB

Analiză. Declinul economic al SUA nu este atât de grav pe cât se prognoza. O singură superputere a încheiat 2020 cu creșterea PIB

Analiză. Declinul economic al SUA nu este atât de grav pe cât se prognoza. O singură superputere a încheiat 2020 cu creșterea PIB

Economia SUA a scăzut cu 3,5% anul trecut, înregistrând o evoluție mai bună decât multe alte țări, în pofida problemelor economice generate de pandemie. China este singura super – economie din lume care a înregistrat o creștere, cu un plus de 2,3% la produsul intern brut (PIB), conform unei analize făcute de BBC.

Căderea economică raportată de Departamentul de Comerț al SUA a fost cea mai accentuată din 1946, când SUA se demobiliza militar și-și reconfigura industria, după al doilea război mondial. Comparativ cu al patrulea trimestru al anului 2019, producția a scăzut cu 2,5%.

Dar contracția nu a fost la fel de gravă cum mulți se temuseră, la începutul primăverii trecute și, în ciuda numărului crescut de șomeri și a creșterii accentuate a sărăciei, SUA nu au fost lovite la fel de grav ca multe alte părți ale lumii.

Fondul Monetar Internațional estimează că economia Marii Britanii, de exemplu, a scăzut cu 10% anul trecut, în timp ce Canada, Japonia și Germania au scăzut cu peste 5%.

Creșterea economică a SUA „a scăzut încă cu 2,5% față de anul precedent, dar aceasta reprezintă o redresare mult mai rapidă decât ne-am fi așteptat inițial, având în vedere aspectul sumbru de la jumătatea anului 2020”, a declarat Paul Ashworth, economist șef american la Capital Economics, pentru BBC.

„Cu vaccinuri eficiente, care oferă posibilitatea unei reveniri la normal în a doua parte a acestui an și cu stimulul fiscal puternic anunțat de administrația Biden, credem că vom avea o creștere a PIB de până la 6,5%, în acest an”.

Economia SUA a crescut cu doar 1% în ultimele trei luni ale anului, comparativ cu trimestrul anterior, deoarece creșterea îmbolnăvirilor a dus la o diminuare accentuată a cheltuielilor consumatorilor pentru activități în oraș, de exemplu.

Joi, Departamentul Muncii din SUA a raportat că alte 847.000 de persoane au depus cereri de ajutor de șomaj săptămâna trecută – în scădere ușoară față de săptămâna precedentă, dar încă peste nivelurile consemnate înaintea pandemiei.

Peste 18,2 milioane de persoane beneficiau de o formă de ajutor de șomaj în prima săptămână a anului 2021.

Tim Quinlan, economist la Wells Fargo, a declarat că aceste cifre sunt un semn al „iernii întunecate”, despre care mulți oficiali avertizaseră.

„Nu ne așteptăm ca piața forței de muncă să se îmbunătățească în mod semnificativ, până când distribuția vaccinului nu va crește semnificativ și până când răspândirea virusului nu va fi redusă”, a spus el. „Momentul acesta rămâne frustrant de incert”.

Citește și