Țările în care fericirea e mai de preț decât banii
Există zone pe glob unde banii nu doar că nu aduc fericirea, dar sunt destul de ignorați la nivelul populației. Ceea ce nu înseamnă că oamenii o duc rău, dimpotrivă, se pot lăuda că trăiesc la fel de mult ca locuitorii unor țări renumite prin calitatea înaltă vieții, cum este Japonia.
Există regiuni sau țări unde nu se poate pune egal între creșterea produsului intern brut și mulțumirea sufletească a populației. Există și altele, puternic dezvoltate, ce-și reorientează prioritățile bugetare către rezolvarea unor probleme sociale. Colegii de la Huffington Post au studiat problema și au ajuns la câteva concluzii foarte interesante.
Fericirea începe la școală
Bărbații din Peninsula Nicoya din Costa Rica, de exemplu, au o speranță de viață de 84 de ani, nivel pe care nu foarte multe țări din lume îl ating. Zona nu doar că nu este bogată, dar mai toată populația își asigură traiul în ferme de subzistență. Legăturile sociale puternice par a fi secretul longevității.
„Ritmul vieții e diferit aici, nu este o societate materialistă, iar situația nu este valabilă doar în Nicoya, fericirea la cel mai înalt nivel se regăsește în întreaga țară”, a declarat, pentru Huffington Post, Mariano Rojas, profesor de economie la Universitatea Internațională din La Rioja, Spania.
Diferența dintre venitul mediu al costaricanilor și cel al unui american din Statele Unite este enormă: câștigă de cinci ori mai puțin. Cu toate acestea, o duc mai bine la foarte mulți indicatori. Costa Rica direcționează 8% din Produsul Intern Brut (PIB) către educație, în vreme ce SUA alocă doar 5%. Cele mai bune universități sunt cele publice, finanțate de guvern. La capitolul ecologie, servesc o nouă lecție: amprenta de carbon per persoană este de trei ori mai mică decât la vecinii din nord.
Fericirea din vârful munților
Cocoțat în masivul Himalaya, micuțul regat al Bhutanului este un exemplu de stat care a pus bunăstarea populației deasupra performanței economice. Au introdus chiar o unitate de măsură a „fericirii naționale brute”, în 1970, în timpul domniei tatălui actualului rege. În componența ei intră nivelul de sănătate, educație, starea mediului înconjurător, standardele de viață și guvernare.
„Scopul final al fiecărui locuitor este să ducă fericirea la cote cât mai înalte, de aceea obiectivul dezvoltării este să genereze acest cadru al fericirii”, a explicat, pentru Huffington Post, Thinley Namgyel – secretarul comisiei de „Fericire Națională Brută” din Bhutan.
În ultimele decenii, indicatorii socio-economici din Bhutan s-au îmbunătățit și, odată cu ei, a crescut și speranța de viață de la 32,4 ani în 1960 la 70,2 ani în 2017.
Fericirea de la antipozi
Ideea de a pune viața locuitorilor în prim – plan, în locul performanțelor economice, capătă adepți și în alte zone din lume. Jacinda Ardern, prim – ministrul Noii Zeelande, afirma în 2018, din plenul Națiunilor Unite, că țara ei dorește să fie „o națiune bună și echitabilă în care copiii să se dezvolte armonios iar succesul să nu fie măsurat doar de PIB ci și de o mai bună calitatea a vieții trăite de populație”.
Nu au rămas vorbe goale pentru că, în decembrie 2019, guvernul Ardern anunța introducerea unui „buget destinat bunăstării”.
Prioritățile bugetare includ sprijinirea tranziției economiei Noii Zeelande către una cu emisii reduse, combaterea violenței domestice, reducerea sărăciei în rândul copiilor și promovarea unor rezultate mai bune pentru sănătate pentru toți neo-zeelandezii. În mijlocul pandemiei, bugetul pentru anul 2020 a inclus finanțări suplimentare pentru combaterea violenței în familie și a izolării sociale în rândul oamenilor din zonele rurale.