Semnal de alarmă. Industria modei din Marea Britanie, sufocată de condițiile post – Brexit. Se solicită revizuirea taxelor vamale
Peste 400 de actori implicați în industria modei din Marea Britanie au semnat o scrisoare deschisă către prim-ministrul Boris Johnson, avertizând că birocrația post-Brexit și restricțiile de călătorie le amenință supraviețuirea.
În acest context, unele firme se mută deja în UE. Ei spun că sectorul produce o cifră de afaceri anuală totală de 35 de miliarde de lire sterline pentru Marea Britanie și angajează un milion de oameni, conform BBC.
„Cu toate acestea, am fost neglijați în acord și nevoile noastre au fost trecute cu vederea”, spune scrisoarea către Boris Johnson.
Documentul, prezentat marți, solicită o întâlnire cu miniștrii, deoarece „fără o atenție urgentă, aceste probleme vor pune în pericol viitorul imediat și pe termen lung al sectorului”.
Revizuirea radicală a regimurilor vamale
Scrisoarea spune că industria modei contribuie „mai mult la PIB-ul Marii Britanii decât industriile de pescuit, muzică, film și fabricare a motocicletelor, la un loc”.
Acesta analizează pachetul compensatoriu oferit industriei de pescuit, spunând: „Pescuitul contribuie la economia Marii Britanii cât East London, în industria modei, angajând aceeași forță de muncă ca doar unul dintre numeroșii comercianți cu amănuntul, ce se confruntă în prezent cu falimentul” .
Modelul Yasmin Le Bon a spus că, prin natura industriei, cei din branșă trebuie să poată călători liber în interiorul UE.
„Lucrez în această industrie, fără întrerupere, de 37 de ani. Funcționează într-un mod foarte particular, lucrările fiind confirmate literalmente în ultimul moment.”
Designerul Katharine Hamnett a spus că multe firme ar putea fi la câteva săptămâni distanță de a intra în faliment. „Avem nevoie de o revizuire radicală a regimurilor vamale, inclusiv TVA pentru toate mărfurile expediate în UE până la sfârșitul lunii februarie, altfel brandurile britanice vor muri”, a spus ea, citată de BBC.
Relațiile post – Brexit cu UE sunt catalogate drept „dificile”
Isabel Ettedgui, directorul executiv al Connolly, marca de modă care vinde cașmir scoțian și produce articole din piele, a declarat că noile reguli comerciale afectează puternic branșa.
„Rezultatul ar putea fi posibila închidere a unei companii vechi de 185 de ani, furnizor al casei regale”, a spus ea.
Săptămâna trecută, Samantha Cameron, soția fostului prim-ministru David – care a solicitat organizarea referendumului Brexit din 2016 – a spus că, în ceea ce privește afacerea ei de modă, relațiile post – Brexit cu UE sunt „provocatoare și dificile”.
Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat, pentru BBC: „Colaborăm îndeaproape cu companiile din industria modei pentru a ne asigura că primesc sprijinul de care au nevoie pentru a face comerț eficient cu Europa și pentru a profita de noi oportunități, pe măsură ce încheiem acorduri comerciale cu piețele economice cu cea mai rapidă creștere din lume”.