Economia în O SUTĂ DE ANI de la Marea Unire: România A CRESCUT mai mult decât VESTUL EUROPEI și CHINA, ca medie anuală
România a crescut, în ultimii 100 de ani, cu un ritm mediu anual mai ridicat decât al țărilor din Vestul Europei, decât al Chinei și decât al Japoniei, arată datele prezentate marți de Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.
Principalele concluzii formulate de Liviu Voinea:
1. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor al României a crescut de 26 de ori față de 1918, calculat în dolari americani la nivelul anului 2011, perioadă caracterizată de o mare volatilitate a evoluției economice.
2. În primii 5 ani de la Marea Unire, economia a crescut cu 36% (de la 861 de dolari la 1.299 de dolari pe cap de locuitor). Apoi, perioada interbelică a fost marcată de mai multe recesiuni și creșterea economică a fost mai redusă.
3. Creșterea medie în ultimii 100 de ani a fost de 3,3%, dar aceasta este rezultatul unei evoluții foarte volatile, cu perioade de creștere accelerată și cu recesiuni mai adânci decât în țările Vestice sau cele din țările comparabile din regiune.
4. Ritmul mediu anual de creștere a fost de 3,3% pe an, foarte apropiat de ritmul potențial actual de creștere calculat de BNR. Rata medie de creștere a fost superioară țărilor din Vest sau celei din China și Japonia.
5. PIB-ul din 2017 era mai mare de trei ori față de cel din 1992, în condițiile în care atunci se încheia prima tranziție de la comunism la capitalism, dar economia se afla deja într-o situație proastă în 1989, cu o scădere adâncă timp de 5 ani în decada ’80, când a fost plătită forțat datoria externă, după defaultul din 1981, arată viceguvernatorul BNR.
„Noi am crescut mai repede, dar aici trebuie făcute două precizări fundamentale: am crescut mai repede, pentru că am plecat de foarte de jos. Dacă ne raportăm la Statele Unite, în 1918, PIB-ul nostru pe locuitor era la 10% din media din Statele Unite, astăzi suntem la 40% din acest nivel. Am recuperat mult”, a precizat Voinea.
Viceguvernatorul BNR și-a lansat, marți, cartea „Un veac de sinceritate”, dedicată evoluțiilor economiei României în ultima sută de ani. La realizarea cărții au participat alți șapte economiști din cadrul BNR: Alexandra Cojocaru, Brîndușa Costache, Veaceslav Grigoraș, Horațiu Lovin, Camelia Neagu, David Orțan și Andrei Tănase.
Acesta a mai spus că, în 2017, România avea 5,1 milioane de săraci, după standardele Băncii Mondiale, care este de 5,5 dolari (12 lei).
„Avem aproximativ 40% din săracii Europei, dar înainte să intrăm în Uniunea Europeană aveam 60% din săracii Europei. Emergența s-a produs, se produce. În 100 de ani, am făcut acest salt, de la o economie cu venit scăzut la o economie cu venit mediu, dar rămân multe de rezolvat în interiorul țării, inclusiv disparitățile regionale”, a punctat Voinea.
Foto: Hepta