Prima pagină » Economic » Economia românească a avut a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, în trimestrul II, față de cel anterior. Față de anul trecut avansul a fost de 5,3%

Economia românească a avut a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, în trimestrul II, față de cel anterior. Față de anul trecut avansul a fost de 5,3%

Economia românească a avut a doua cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, în trimestrul II, față de cel anterior. Față de anul trecut avansul a fost de 5,3%
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creștere cu 5,3 % în al doilea trimestru din 2022, față de același interval de anul trecut, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În primele șase luni, economia a crescut cu 5,8%, comparativ cu semestrul I 2021, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, conform datelor „semnal” ale INS.

Creșterea a fost de 5,3%, în trimestrul II față de trimestrul I, mai mică față de cea precedentă, de 6,4%, în trimestrul I față de trimestrul IV din 2021.

Și în comparație cu trimestrul precedent PIB-ul a crescut, în trimestrul II, cu 2,1%. Creșterea este mai mică decât în intervalul precedent, de 5,1%, din trimestrul I față de trimestrul IV din 2021 – deci înainte de debutul războiului din Ucraina.

La nivel anual, în 2021 economia a crescut cu 5,9%, după scăderea din anul precedent, primul an al pandemiei, de 3,7%.

Conform datelor INS, PIB-ul din trimestrul II din 2022 este cu 231,8% mai mare decât media anuală a anului 2000, un record al perioadei de 22 de ani.

Sursa: INS

Printre fruntașele Europei

Potrivit datelor Eurostat publicate miercuri după-amiază, rezultatele României sunt apreciabile în raport cu economiile celorlalte state membre.

Astfel, la nivelul UE, creșterea de 2,1% din trimestrul II, față de trimestrul I, a României este depășită doar de performanța Olandei, de 2,6%. La polul opus, cea mai puțin performantă economie este a Poloniei, cu o scădere de 2,3%.

Comparând rezultatele din trimestrul II din 2022 cu același interval din 2021, avansul României, de 5,3%, o plasează pe locul șase în UE, alături de Olanda. Pe primul loc este Slovenia, cu 8,3%, iar pe ultimul, Germania, cu 1,5%.

Per ansamblu, PIB-ul UE a crescut cu 0,6%, pe seria ajustată sezonier, atât în UE, cât și în zona euro, în al doilea trimestru din 2022, față de trimestrul anterior, și cu 3,9, respectiv 4%, în zona euro, respectiv UE, față de același trimestru din 2021, potrivit Eurostat.

Sursa: Eurostat

Datoria publică, jumătate din PIB

La finalul lunii mai datoria publică a României, internă şi externă, a trecut pragul de 50% din Produsul Intern Brut, ajungând la 614,33 de miliarde de lei, în funcție de metodologia UE, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021 este de 15%, conform datelor agregate de INS, după ce, în iunie, aceasta ajunsese la 15,1%.

Potrivit Institului Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut la preţ de piaţă (PIB), principalul agregat macroeconomic al contabilităţii naţionale, reprezintă rezultatul final al activităţii de producţie al unităţilor producătoare rezidente, în decursul unei perioade, respectiv un an. Produsul intern brut anual la preţ de piaţă, în preţuri curente, se estimează prin trei metode, descrise succint drept metoda de producţie, metoda cheltuielilor şi metoda veniturilor. La estimarea PIB în preţuri medii ale anului precedent se utilizează doar primele două metode.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și