Prima pagină » Economic » Economia SUA a crescut peste așteptări, dar deficitul bugetar și politica monetară strictă pot genera PROBLEME

Economia SUA a crescut peste așteptări, dar deficitul bugetar și politica monetară strictă pot genera PROBLEME

Economia SUA a crescut peste așteptări, dar deficitul bugetar și politica monetară strictă pot genera PROBLEME

Statele Unite au înregistrat o creștere economică anuală de 3,3% în ultimul trimestru din 2023, peste așteptările experților financiari, în timp ce rata inflației este în scădere, dar activitățile economice riscă să fie afectate de politica monetară rigidă, iar deficitul bugetar poate fi un factor destabilizator.

Conform datelor raportate joi de către Departamentul Comerțului de la Washington, valoarea PIB-ului SUA a crescut cu 3,3% în trimestrul al patrulea din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, deși, raportat la trimestrul anterior, performanțele economice sunt în scădere cu 1,6%.

Oricum, analiștii se așteptau, conform postului CNBC, la o creștere de 2,0% în perioada octombrie-decembrie 2023, iar unii experți avertizau că era inevitabilă intrarea în recesiune.

Și inflația pare să se stabilizeze, fiind la nivelul de 2,7% în ultimul trimestru din 2023, în scădere de la 5,9% în aceeași perioadă din 2022.

Consumul privat a evoluat cu 2,8% în ultimele trei luni din 2023, marcând o încetinire. Cheltuielile autorităților statale și locale au evoluat cu 3,7%, respectiv 2,5%, iar investițiile au crescut cu 2,1%.

”Anul trecut, economia SUA a depășit așteptările economiștilor. Este un raport extraordinar, dar piețele nu reacționează, întrucât datele sunt din urmă. Sunt modele istorice, dar nu se spun multe despre direcție”, apreciază Dan North, economist senior la grupul Allianz Trade Americas.

Tot joi, Departamentul Muncii din SUA a raportat că, potrivit estimărilor inițiale, în decembrie au fost create 214.000 de locuri de muncă.

Experții continuă să fie preocupați de provocările care urmează, generate în special de efectele politicii monetare stricte, în special de creșterile dobânzii de referință până la 5,25% în perioada martie 2022-iulie 2023.

O altă problemă este legată de amplificarea deficitului guvernamental, principalul factor de stimulare a creșterii economice.

Foto: Profimedia

Citește și:

PNL București a lansat campania „Ce-ai făcut, Nicuşor?” pentru a testa dacă edilul mai merită un mandat

Președintele BCE semnalează că dobânzile ar putea fi reduse în vară /”Este PREMATUR să discutăm despre reduceri” acum

BCE menține nivelul dobânzii de referință /Politica monetară rămâne RESTRICTIVĂ în contextul fluctuațiilor inflației

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și