Prima pagină » Economic » Economia Uniunii Europene pare să se relanseze /Inflația în zona euro este stabilă, la nivelul de 2,4%

Economia Uniunii Europene pare să se relanseze /Inflația în zona euro este stabilă, la nivelul de 2,4%

Economia Uniunii Europene pare să se relanseze /Inflația în zona euro este stabilă, la nivelul de 2,4%

Activitățile economice în Uniunea Europeană și în zona euro par să se relanseze, având creșteri importante în ultimul an, în timp ce inflația este de 2,4%, conform datelor anunțate marți de Oficiul UE pentru Statistică (Eurostat).

”În primul trimestru din 2024, valoarea PIB-ului ajustată sezonier a crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, în raport cu trimestrul anterior. Comparativ cu primul trimestru al anului anterior, zona euro a avut o creștere de 0,4%, iar Uniunea Europeană de 0,5%”, a transmis Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

În ultimul trimestru din 2023, PIB-ul scăzuse cu 0,1% în zona euro, iar în întreaga Uniune Europeană rămăsese stabil.

Lituania are o creștere anuală de 2,9%, Spania de 2,4%, iar Ungaria de 1,7%.

Economia Germaniei a scăzut cu 0,2% în ultimul an, dar are o creștere de 0,2% în primul trimestru al anului, în raport cu trimestrul anterior. Franța are o creștere economică anuală de 1,1%, iar Italia de 0,6%.

Suedia a înregistrat o scădere de 0,1% în primul trimestru din 2024, iar la nivel anual scăderea este de 1,1%.

Inflația zonei euro rămâne stabilă

Rata inflației se menține stabilă în zona euro în aprilie, apropiindu-se de ținta de 2,0% a Băncii Centrale Europene (BCE).

”Inflația anuală a zonei euro ar urma să fie de 2,4% în aprilie, stabilă comparativ cu luna martie”, anunță Eurostat, în virtutea estimărilor preliminare. În martie, inflația în zona euro a fost tot de 2,4%.

Belgia are cea mai mare inflație anuală din zona euro (4,9%), fiind urmată de Croația (4,7%) și de Austria (3,4%). Inflația este de 2,4% în Germania și Franța, iar în Italia este de 1,0%.

Inflația în domeniul serviciilor rămâne ridicată (3,7%), deși a încetinit de la nivelul de 4,0% atins în martie. Alimentele, alcoolul și tutunul s-au scumpit cu 2,8% în ultimul an, iar tarifele la energie au scăzut cu 0,6%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană verifică zeci de companii AERIENE suspectate de practici înșelătoare privind protecția mediului

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele