Prima pagină » Economic » Economia ZONEI EURO încetinește, în contextul tensiunilor geopolitice /BCE recomandă reforme structurale pentru intensificarea competitivității UE

Economia ZONEI EURO încetinește, în contextul tensiunilor geopolitice /BCE recomandă reforme structurale pentru intensificarea competitivității UE

Economia ZONEI EURO încetinește, în contextul tensiunilor geopolitice /BCE recomandă reforme structurale pentru intensificarea competitivității UE

Activitățile economice în zona euro au încetinit, pe fondul problemelor structurale și al tensiunilor geopolitice, afirmă Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), semnalând că politica monetară va rămâne ”restrictivă” și cerând reforme pentru îmbunătățirea rezilienței economice și a competitivității Uniunii Europene.

”Cele mai noi date sugerează că activitățile economice au fost mai slabe decât se așteptau experții. Producția industrială a fost volatilă în lunile de vară, iar studiile indică o contractare a activităților. (…) Companiile extind investițiile doar într-un ritm lent, iar investițiile imobiliare continuă să scadă. Exporturile sunt în scădere”, a afirmat Christine Lagarde, analizând situația zonei euro în contextul deciziei BCE de reducere a dobânzii de referință.

Președintele Băncii Centrale Europene a notat că piața muncii rămâne ”rezilientă”, deși ritmul creării locurilor de muncă este în scădere.

”Ne așteptăm ca economia să se consolideze treptat, în contextul în care majorările salariale le permit familiilor să consume mai mult. Erodarea graduală a efectelor politicii monetare restrictive ar urma să stimuleze consumul și investițiile. Exporturile ar trebui să contribuie la relansarea economică, în contextul intensificării cererii pe piețele globale”, a subliniat Christine Lagarde.

UE are nevoie de ”reforme structurale”

Uniunea Europeană are nevoie de ”reforme structurale” pentru intensificarea competitivității pe plan internațional, a argumentat președintele BCE.

”Politicile fiscale și structurale trebuie să aibă obiectivul de a face economia mai productivă, mai competitivă și mai rezilientă. Acest lucru ar contribui la creștere economică și la reducerea presiunilor prețurilor pe termen mediu”, a explicat Christine Lagarde.

Președintele BCE a notat că inflația ar putea crește în următoarele luni, dar se va stabiliza anul viitor, astfel că politica monetară va continua să fie ”restrictivă”.

”Riscurile asupra activităților economice rămân orientate spre scădere, iar nivelul scăzut de încredere ar putea împiedica relansarea rapidă a consumului și a investițiilor. Aceste lucruri pot fi amplificate de sursele de riscuri geopolitice, precum războiul nejustificat al Rusiei contra Ucrainei și conflictul tragic din Orientul Mijlociu, care pot perturba sursele de energie și comerțul mondial”, a atras atenția președintele BCE.

Foto: Profimedia

Citește și:

BCE reduce nivelul DOBÂNZII de referință în contextul stabilizării prețurilor /ROMÂNIA are cea mai mare inflație din UE

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele