Prima pagină » Economic » Economiștii, despre cota progresivă: Este o măsură specifică statelor primitive. Cu cât muncești mai mult, cu atât vei primi mai puțini bani

Economiștii, despre cota progresivă: Este o măsură specifică statelor primitive. Cu cât muncești mai mult, cu atât vei primi mai puțini bani

Economiștii, despre cota progresivă: Este o măsură specifică statelor primitive. Cu cât muncești mai mult, cu atât vei primi mai puțini bani
Guvernul intenționează să renunțe la cotă unică de 16%, începând din 2016, și să introducă cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% și 35%.

Guvernul intenționează să renunțe la cotă unică de 16%, începând din 2016, și să introducă cote progresive de impozitare a venitului, în trei trepte, de 15%, 25% și 35%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), ministrul delegat pentru Buget, și consultat de Mediafax.

Ideea introducerii unei cote progresive a fost creionată și în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014-2016, însă, în acel document se vorbea despre un impozit diferențiat cu cote de 8%, 12% și 16%.

Practic, în varianta în care a fost prezentată inițiat de Guvern, introducerea cotei progresive ar fi însemnat o scădere a poverii fiscale pentru persoanele cu venituri mai mici, în timp ce, în forma vehiculată la ora actuală, majoritatea salariaților vor avea de plătit impozite mai mari la stat. Singurii „câștigați” ar fi persoanele cu cele mai mici venituri, pentru care nu s-ar schimba nimic.

Lungu: Efectul introducerii taxei pe stâlp sau a accizei suplimentare, aruncarea economiei în recesiune

Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica, este de părere că această majorare a impozitului pe venit va avea efecte similare cu cele generate de modificările operate de Guvern la începutul acestui an.

„Este prematur să discutăm, dar, vizavi de orice cotă progresivă, părerea mea este că orice majorare a fiscalității nu este oportună în acest moment. Vedem efectul introducerii taxei pe stâlp sau a accizei suplimentare care au aruncat economia în recesiune. Cota unică trebuie păstrată la nivelul actual, este unul dintre puținele avantaje de competitivitate fiscale care ne-au mai rămas”, a precizat Lungu pentru gândul.

În primul trimestru al anului, economia s-a contractat cu 0,1% față de trimestrul IV din 2013, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Scăderea s-a accentuat și în trimestrul al doilea din 2014, când produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 0,9% față de lunile anterioare.

Lungu consideră că actualul nivel al fiscalității din România, per ansamblu în economie, este foarte ridicat, iar treptele propuse pentru cota progresivă, de 15%, 25% și 35% sunt „uriașe și față de ceea ce există în Europa”.

„Pentru a avea creștere economică trebuie să motivezi munca, măsura face opusul. (Măsura n.r.) va avea efecte foarte puternice, negative pentru economie. Companiile vor face disponibilizări, companiile străine vor ieși din piață”, spune analistul.

Cabat: Cu cât muncești mai mult, cu atât vei primi mai puțini bani

Dragoș Cabat, analist economic și unul dintre proprietarii companiei de consultanță Financial View, atrage atenția că prin renunțarea la cota unică, Guvernul ar da cu piciorul în cea mai bună măsură economică din ultimii 25 de ani.

„Ideea fixă a PSD-ului și a lui Liviu Voinea se pare că va fi pusă în practică până la urmă. Este cea mai proastă idee pe care o poate avea orice fel de partid și de guvern. Cota unică  a fost cea mai bună măsură economică din ultimii 25 de ani. Cota unică reprezenta o simplificare, atât pentru firme, în modul de calcul a taxelor și impozitelor datorate, cât și pentru Ministerul Finanțelor, în activitatea lor de verificare și control. Introducerea cotei progresive va încuraja lenea și nemunca”, a precizat Cabat pentru gândul.

El atrage atenția că măsura va duce la descurajarea muncii.

„Cu cât muncești mai mult, cu atât vei primi mai puțini bani. Cota progresivă este un sistem ce împarte bogăția în mod echitabil, însă la noi nu ai ce împărți. Spre deosebire de alte țări unde introducerea cotei unice este posibilă din punct de vedere tehnic și unde există un procent mic de evaziune fiscală,  în România acest lucru nu este valabil”, a mai spus Cabat.

Șerbănescu: Numai țările primitive au cote progresive

Ilie Șerbănescu este de părere că abordarea este specifică statelor „primitive”.

„Numai țările primitive au cote progresive. Nici acum nu este unică. Dacă este unică, acel flat tax ar trebui să fie pe linie, ar trebui să fie același lucru cu cota TVA. Este o disfuncționalitate totală în fiscalitatea din România, unde impozitezi profitul cu 16% și munca cu 45%. Nu se poate așa ceva”, a precizat Șerbănescu pentru gândul.

Impozitarea suplimentară a muncii nu este corectă, în contextul în care capitalul este cel care generează cea mai mare evaziune fiscală, crede economistul.

„Munca plătește între 60 și 97% din ce are de plătit pentru că evaziunea la contribuțiile sociale este de 40% și evaziunea la impozitul pe venit este de 3%. Capitalul face evaziunea, cu toate că este subtaxat. Ar trebui să se impoziteze 70 de miliarde de euro profit și se impozitează 14, 14 ori 16% sunt cele 2,5 miliarde care ajung ca impozit la bugetul statului”, a precizat Șerbănescu.

Citește și