Prima pagină » Economic » Efectele caniculei și influencerilor. LUBENIȚELE de Dăbuleni ajung compost. Sute de tone vor fi îngropate în arătură

Efectele caniculei și influencerilor. LUBENIȚELE de Dăbuleni ajung compost. Sute de tone vor fi îngropate în arătură

Fermierii din Dăbuleni sunt nevoiți să-și îngroape recolta în arătură. Sute de tone de lubeniță nu vor mai fi recoltate, mai rău, terenurile vor fi arate cu tot cu pepeni. Dar, rafturile din supermarcket gem de „pepeni oltenești turcești”.

Pepenii din Dăbuleni și Călărași putrezesc cu sutele de tone tonele pe câmp. Producatorii se plâng de faptul că pepenii s-au copt în cantități foarte mari din cauza caniculei si că vanzarile au scăzut foarte mult dupa ce pe internet au aparut influenceri care folosesc aparate prin care ar testa nivelul de pesticide pentru pentru a coace rapid lubenițele.

„A rămas mult de tot, au rămas aproape 200 de tone. Acești pepeni, băgăm acum freza și îi facem ca să prelucrăm iar pământul pentru la toamnă. Deci am pierdut tot”, spune un producător.

Piedere de 50%

Pagubele pentru fiecare fermier afectat sunt însemnate. De exemplu, pe o suprafață de 4 hectare au rămas în urmă 130 de tone de pepeni care s-au stricat.

-Ați reușit să mai salvați ceva?
-Da, dar la jumate. Nu așa cum mi-aș fi dorit eu. Vreo 60 de tone chiar le-am aruncat.”, spune alt producător.

Pe rafturile supermarket-urilor, Dăbuleni contrafăcuți

Autoritățile locale contrazic acest lucru și spun că, de fapt, aparatele de testare nu sunt omologate. Mai mult, pe piață apar pepeni din import, vânduți ca fiind din Oltenia.

„De ce oamenii ăștia să rămână cu culturile pe loc, pentru că vorbim de o lună de valorificare. În acea lună dacă apar 3 informații de genul ăsta, oamenii ăștia pot să piardă o treime din produsele aflate la valorificare tocmai pentru că există acea reținere a omului care aude o informație. Îi înșelăm pe oameni spunând că acele echipamente sunt omologate. Nu există așa ceva. Există laboratoare dacă cineva are dubii cu privire la calitatea produselor sau cu privire la toxicitatea lor. Există laboaratoare la DSP, există laboratoare la DSV, există laboratoare la instituții de cercetare.”, spune Sorin Sandu primarul din Călărași.

În Dăbuleni și Călărași, zone recunoscute ca fiind patria pepenilor, din cele 700 de hectare cultivate, jumătate au fost compromise de caniculă.

Citește și