Efectele politicii fiscale a Administrației Trump, asupra României. Ce prefigurează BNR
Întrebat cum va influența Europa politica fiscală decisă la Washington, Croitoru a precizat că nu poate aprecia cu exactitate, dar că există anumite linii generale care pot crea o imagine de ansamblu.
„Pe partea de politică fiscală va stimula cheltuielile utilitare și cu infrastructura, ceea ce va duce la accelerarea creșterii economice, inclusiv a celei potențiale și are pe partea de venituri prevăzute reduceri la impozitele pe veniturile persoanelor și reduceri pe impozitele pe profit. Aceste măsuri vor stimula creșterea economică în SUA. În SUA, rata șomajului e undeva la 4,6%, nivel întâlnit în 2005, înainte de criză, ceea ce indică o lipsă de forță de muncă imediat disponibilă, astfel încât dacă nu crește rata de participare a americanilor la piața muncii sau a numărului de ore, atunci vor avea o problemă care va veni din această forță de muncă”, a explicat Lucian Croitoru.
Potrivit acestuia, politica fiscală a lui Donald Trump „va accelera creșterea economică, inflația automat și va genera efecte”, printre care se numără și creșterea ratelor dobânzii în SUA, care va face ca dolarul să se aprecieze în raport cu celelalte monede.
„Înseamnă că euro se va devaloriza, există presiuni în acest sens, fapt care va stimula creșterea în zona euro și va exercita presiuni spre inflației în zona euro. În țările dezvoltate, acestea vor fi efectele. E un efect benefic în țările dezvoltate. În cele emergente, cum e România, această apreciere a dolarului comparativ cu leul va stimula exporturile, ceea ce e un efect pozitiv pentru creșterea economică din România, dar ar putea crea probleme cu privire la lichiditatea din piață și o depreciere a leului ar adăuga și presiuni inflaționiste”, a detaliat Croitoru.