La o săptămână după ce gândul a publicat ancheta cu camera ascunsă despre activitatea depozitului frigorific „Ghețărie”, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSP-MB) a emis decizia de suspendare a activității complexului comercial. Măsura „complementară” va fi comunicată reprezentantului legal, se arată într-un comunicat de marți al DSP-MB.
În plus, într-un răspuns remis la solicitarea gândul, Poliția Capitalei a menționat că la verificările efectuate au fost constatate „aspecte de natură penală, prin săvârșirea de către administratorii unor societăți a unor infracțiuni de evaziune fiscală”.
Depozitul frigorific funcționează însă în continuare. Firmele ce vând aici au contestat deciziile DSVSA de interzicere a activității și încă nu există o decizie definitivă și irevocabilă a instanței pe această contestație.
Gândul a scris că deși există decizii definitive ale instanțelor de judecată, inclusiv una a Tribunalului de arbitraj de la Washington, hala funcționează în continuare.
DSP se spală pe mâini. „Am parcurs toate etapele pe care le permite legislația”
DSP-MB a mai anunțat că, la verificările de săptămâna trecută, făcute împreună cu reprezentanții mai multor autorități ale statului -Direcția Generală de Poliție Locală, Directia Generală de Politie a Municipiului Bucuresti, Serviciul de Investigare a Fraudelor sector 6, O.P.C. – în complexul comercial Continent Marine din Bulevardul Timisoara nr.82, sector 6, a aplicat amenzi contravenționale de 13.800 lei.
Aici însă se și termină rolul Direcției de Sănătate Publică București, care precizează în comunicat că „a parcurs toate etapele pe care le permite legislația în vigoare”.
„Totodată, asupra măsurilor dispuse au fost informate Garda Financiară, Poliția Locală din cadrul primăriei sectorului 6 și Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Municipiului București. Direcția de Sănătate Publică a parcurs toate etapele pe care le permite legislația în vigoare”, se arată în comunicat.
Cine pune lacătul? Pasele autorităților
Rând pe rând, autoritățile statului, între care Garda Financiară, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Instituția Prefectului București și Primăria Sectorului 6, și-au declinat competența de a închide hala care funcționează ilegal.
Autoritățile sanitare veterinare au decis încă de acum șase ani închiderea „Ghețăriei”, după ce au constatat că funcționează în condiții improprii.
Pe scurt, carnea, mezelurile, lactatele și peștele sunt vândute aici direct de pe niște lăzi, vitrinele frigorifice fiind scoase din prize.
Pentru prețuri cu câțiva lei mai mici decât la alte magazine, sute de bucureșteni își riscă zilnic sănătatea cumpărând produse din „Ghețărie”, după cum spun inspectorii de la ANSVSA.
După ancheta gândul, reprezentanții Autorității Sanitare Veterinare, Direcția pentru Sănătate Publică, Poliția, Protecția Consumatorului și ai Primăriei Sectorului 6 au descins la sfârșitul săptămânii trecute la „Ghețărie”. După aplicarea a 33 de amenzi. „Ghețăria” a rămas deschisă fiecare autoritate declinându-și competența în luarea unei măsuri radicale.
La finalul aceleiași zile, invitat de GÂNDUL LIVE, Adrian Lazăr, șeful corpului de control a declarat că speră ca la sfârșitul acestei săptămâni „să avem o veste bună”, fiind de părere că „Direcția pentru Sănătate Publică va reuși să pună lacătul”.
Poliția Capitalei: „Au fost constatate aspecte de natură penală”
Nici Poliția Capitalei nu pare a avea mai mult succes în lupta cu „contracararea fenomenului infracțional în domeniile comercializării mărfurilor agroalimentare și utilizarea forței de muncă >”, când vine vorba despre „Ghețărie”.
Gândul a solicitat un răspuns Poliției Capitalei, care a fost întrebată ce măsuri au fost luate în acest caz și cum este posibil ca o firmă să funcționeze în contradictoriu cu hotărârile instanțelor de judecată.
În răspunsul primit, Poliția Capitalei amintește despre Planul Național de acțiune și Planul de acțiune comun inițiat de Instituția Prefectului București, la care participă „structurile bucureștene de investigare a fraudelor” împreună cu opt alte instituții: Garda Financiară a Municiului București, Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale București, Inspectoratul Teritorial de Muncă București, Oficiul pentru Protecția Consumatorului, Direcția Regională de Metrologie Legală, Primăria Sectorului 6, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București.
Poliția a identificat la „Ghețărie” „aspecte de natură penală”.
„Unul din obiectivele avute în vedere în cadrul acestor acțiuni a fost verificarea unei societăți comerciale din sectorul 6, care închiriază spații unor agenți economici ce desfășoară activități de comerț „cu ridicata” și „cu amănuntul” (cu preponderență, comerț cu produse alimentare de origine animală)”, se arată în răspunsul de la Poliția Capitalei.
„Cu ocazia verificărilor efectuate, au fost constatate aspecte de natură penală, prin săvârșirea de către administratorii unor societăți a unor infracțiuni de evaziune fiscală”, relevă informațiile furnizate gândul de Poliția Capitalei.
Poliția a precizat că aceste aspecte au făcut și fac obiectul mai multor dosare penale în care se fac cercetări sub aspetul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul București sau a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.
Pe de altă parte, Poliția Capitalei reamintește faptul că firmele care vând în hală au contestat în instanță deciziile DSVSA București, iar până când justiția nu se va pronunța definitiv și irevocabil, nu pot fi luate alte „eventuale măsuri”.
„Facem precizarea că măsura dispusă de organul competent în acest domeniu (Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor București n.n.) a fost contestată în instanță de către toți agenții economici vizați, motiv pentru care eventuale măsuri pot fi luate numai după o pronunțare definitivă și irevocabilă a instanței de judecată”, se mai precizează în răspunsul primit de gândul.
Astfel că, deși autoritățile sunt la curent cu faptul că în depozit se comercializează în condiții insalubre produse alimentare perisabile, acestea își pasează răspunderea de la una la alta, concluzia tuturor fiind una singură: Nu au autoritatea să închidă hala.
Toate instituțiile s-au limitat de-a lungul timpului la aplicarea de amenzi, care de cele mai multe ori nu sunt plătite, iar comercianții continuă să-și vadă nestingheriți de treabă.
Contactați recent de gândul, reprezentanții Continent Marine Enterprise au declarat că hala frigorifică funcționează în condiții normale din punct de vedere sanitar-veterinar.