Efectul neașteptat pe care impozitul pe gospodărie îl va avea asupra românilor. Ce se va întâmpla dacă vrei să iei un credit
„Vorbim despre o modificare în sistem. În momentul în care oamenii vor veni să-și depună dosarul de credit, se vor lovi de răspunsul băncii: „Stați puțin! Trebuie să ne reorganizăm politicile”. Fiindcă banca pentru a putea să le analizeze dosarul va trebui să schimbe procedurile. O să avem o perioadă în care atât clientul, cât și banca vor trebui să se adapteze la noile reguli”, spune Sincu.
Acesta arată că, pe de altă parte, este vorba despre mentalitatea a 99% din populația României care este plătită pe contract de muncă. „Aștia sunt banii mei, fac ce vreau cu ei. Iar cei mai mulți câștigă cât să traiască de la o lună la alta. Iar, dacă oamenii se vor vedea în situația de a pune deoparte banii pentru impozit este mai mult ca sigur că îi vor cheltui înainte de a veni termenul de plată a impozitului. Din experiența pe care am avut-o cu clienți de-ai mei, oameni educați, care pe zona de IT erau angajați direct de companii din străinătate, și care aveau obligația să-și plătească singuri impozitul, am avut mari probleme fiindcă intrau în banii respectivi. Deci, la un moment dat, banca va veni să ceară un depozit unde se află banii necesari achitării impozitului. Sau să ceară să-i demonstrezi cum se va acoperi impozitul din veniturile viitoare. Este o problemă culturală, de educație. Este posibil să fie necesară chiar schimbarea normelor de creditare ale BNR”, explică reprezentantul Ernst & Young România.
O problemă este cea legată de formularistică. „În ce măsură legea ne va obliga să ne luăm consultanți fiscali? Poate nu vreau să-i dau lui niște bani. Poate mă cred suficient de inteligent să citesc singur legea și să-mi calculez impozitul. Banca poate să vină să-mi spună: Stai puțin! Declarația ta nu a fost vizată de un consultant fiscal. Ți-ai făcut-o singur, deci ai un nivel de risc mai mare. Pe de altă parte nu se știe dacă acești consultanți fiscali îi vom plăti noi sau statul. Este un semn de întrebare în ce măsură noi, contribuabilii, putem lua niște oameni plătiți de stat și să-i punem să facă niște calcule în avantajul nostrum. Este o contradicție”, afirmă Gabriel Sincu.
Și nu în ultimul rând, se pune problema modului în care ANAF va putea gestiona situația în care mulți dintre contribuabili se vor vedea în situația de a nu-și putea plăti impozitul pe venituri.
„Ce va face Fiscul dacă jumătate din populație nu-și va plăti impozitul? O să execute silit jumătate din țară. Cum va gestiona această situație? O să avem somații, popri de conturi etc. Și în ultimă instanță va veni să-ți execute bunul personal. Este foarte complicat”, spune Gabriel Sincu.