Efectul „țopăielii fiscale” a PSD: Euro a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii cinci ani

Publicat: 08 11. 2017, 13:11

În iulie 2012 acesta ajunsese la 4,63749, pe piața interbancară. Și forintul maghiar și zlotul polonez s-au apreciat în fața leului. Între timp, în ședința de Guvern se discută „revoluția fiscală” a PSD-ALDE, în contextul în care ședința anunțată inițial pentru vineri a fost amânată de două ori, iar criticile la adresa propunerilor s-au înmulțit.

Guvernul urmează să decidă prin ordonanță de urgență transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, la pachet cu reducerea acestora cu două puncte procentuale, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%,  instituirea unui impozit de doar 1% pe cifra de afaceri pentru firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro, dar și instituirea unei taxe de solidaritate de 2,25% pentru companii. 

Măsurile anunțate pe 26 octombrie de ministrul Finanțelor au fost dur criticate de mediul de afaceri, de reprezentanții administrațiilor locale, de președintele Klaus Iohannis, dar și de sindicate. CES și Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de ordonanță, averizând că România nu se va încadra în ținta de deficit de 3% asumată. 

Miercuri, Coaliția pentru Dezvoltarea României, organizație patronală, și-a făcut public punctul de vedere față de intențiile Guvernului precizând că nu va susține măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă. „Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puțin trei ani. Nimic nu ne grăbește, suntem pe creștere economică și nu avem date sau informații că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideți să nu repetăm experiențele din 2010″, a declarat Dragoș Anastasiu, președintele CDR.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuție cu reprezentanții Executivului legat de măsurile fiscale și fiecare a rămas pe poziția sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage țara într-o aventură economică.

„Avertizez decidenții politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist (…) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanță, a demarat procedura de deviație semnificativă, adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numește predictibilitate și sustenabilitate (…)Solicit coaliției aflate la guvernare PSD și ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la această politică fiscală care generează incertitudine și neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudență la nivel politic și guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine”, a declarat Klaus Iohannis.