Electrica a majorat pretențiile în litigiul cu CEZ de la 18 milioane euro la 82 milioane euro
Profitul CEZ a scăzut puternic în trimestrul al treilea, după ce grupul ceh a înregistrat provizioane de 4,8 miliarde coroane cehești (177 milioane euro) la operațiunile din România și Bulgaria, precizând că Electrica și-a majorat pretențiile față de grup de la 18 milioane euro la 82 milioane euro.
„Electrica SA și-a majorat pretențiile împotriva companiei noastre de distribuție din România de la 18 milioane euro la 82 milioane euro, pe baza unei presupuse încălcări a acordului de privatizare (în special în ceea ce privește obligația de a transmite informații). Curtea a admis modificarea pretențiilor în septembrie 2013”, se arată într-o prezentare privind rezultatele CEZ din primele nouă luni ale anului, publicată marți de grup.
CEZ respinge acuzațiile ca nefondate și a cerut curții de arbitraj să respingă acțiunea Electrica și să dispună plata cheltuielilor de judecată de către compania românească, se spune în raport. Compania cehă precizează că instanța nu a luat încă o decizie.
Compania de stat Electrica SA cere grupurilor Enel, E.ON și CEZ penalități cuprinse între 1,5 și 2 miliarde euro pentru neîndeplinirea unor clauze din contractele de privatizare, dar cele trei companii susțin că au de plătit sume mult mai mici, de până la 700 milioane euro, potrivit declarațiilor făcute în luna iulie de Gabriel Dumitrașcu, șeful direcției de privatizare din Departamentul pentru Energie.
Electrica SA consideră că cele trei grupuri nu și-au îndeplinit o serie de obligații din contractele de privatizare și a deschis procese la Curtea de Arbitraj de la Paris.
CEZ (Cehia), E.ON (Germania) și Enel (Italia) au cumpărat cinci filiale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice. CEZ a preluat filiala Oltenia.
Grupul ceh a înregistrat în România, în primele nouă luni din acest an, un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări) de 3,2 miliarde coroane cehești (118,5 milioane euro), în scădere cu 18% față de rezultatul de 3,9 miliarde coroane raportat pentru perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit raportului publicat marți de grup.
Scăderea profitului raportat în România a fost determinată în principal de evoluții nerecurente la operațiunile de distribuție și furnizare, care au înregistrat anul trecut o contribuție pozitivă excepțională din plata datoriilor CFR către companie, se spune în raport.
CEZ a înregistrat în România în primele nouă luni o marjă mai ridicată de profit operațional la vânzările de electricitate, iar producția de energie a grupului a urcat datorită creșterii capacității instalate la parcurile eoliene Fântânele și Cogealac.
Producția de electricitate a CEZ în România a crescut cu 37% în perioada ianuarie-septembrie, la 931 GWh, se mai arată în raport.
Profitul net al CEZ la nivel de grup a scăzut în trimestrul al treilea cu 49%, la 3,1 milioane coroane cehești (114,8 milioane euro), față de 6,1 miliarde coroane în perioada corespunzătoare a anului trecut, rezultatul fiind afectat în principal de operațiuinile din afara Cehiei, în speță provizioanele înregistrate în România și Bulgaria, reiese din raportul grupului.
Veniturile companiei au coborât cu 1% în trimestrul al treilea, de la 49,4 miliarde coroane la 48,8 miliarde euro (1,79 miliarde euro).
În primele nouă luni ale anului, veniturile CEZ au variat nesemnificativ, la 162 miliarde coroane cehești (6 miliarde euro), iar profitul net a coborât cu 5%, la 31,7 miliarde coroane (1,1 miliarde euro).