Eliminarea obligației de stocare pentru PROSUMATORII activi așteaptă raportul pentru votul final. Bende Sándor: „Nu mai bag mâna în foc pentru nimic”

Eliminarea obligației de stocare pentru PROSUMATORII activi așteaptă raportul pentru votul final. Bende Sándor: „Nu mai bag mâna în foc pentru nimic”
Publicat: 22/10/2024, 16:21
Actualizat: 22/10/2024, 17:15

Proiectul de lege care stipula obligația de stocare a energiei electrice și pentru prosumatorii deja activi se află, teoretic, în ultima zi de dezbatere în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, for decizional, unde a ajuns iar după ce a fost trimis de șeful statului înapoi în Parlament pentru reexaminare. Aici a ajuns forma adoptată de senatori, după ce prevederea a fost eliminată, prin votul dat în unanimitate, în urmă cu o lună.

Bende Sándor, președintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților, una dintre cele patru comisii la care a fost trimisă pentru raport forma revizuită adoptată de Senat, a declarat, contactat de Gândul, că aceasta va fi pusă pe ordinea de zi în „perioada următoare”, fără să poată preciza o dată.

Cele patru comisii ale forului decizional au avut termen pentru depunerea amendamentelor până pe 14 octombrie și, pentru depunerea raportului favorabil sau nefavorabil în vederea votului în plen, până miercuri, 23 octombrie. Este vorba de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru industrii şi servicii și Comisia pentru muncă şi protecţie socială ale Camerei Deputaților.

„În momentul în care avem tot ceea ce ne trebuie, avizele de la celelalte comisii, avizele de la minister, de la ANRE, punem pe ordinea de zi și dezbatem, nu au nicio problemă, niciun impediment”, a declarat Bende Sándor.

„Este o lege care pe care UDMR o susține, a avut și amendamente, e o lege cu care noi marșăm de 8 ani. În mandatul trecut, am fost printre pionierii celor care au promovat această lege cu prosumatorii, că nu exista, știți foarte bine, am venit cu facilități și e un punct sensibil, pe care îl susținem”, a spus președintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților.

Întrebat dacă estimează că va ajunge la vot în această legislatură sau va fi amânat pentru după alegeri, Bende Sándor și-a exprimat speranța că va fi adoptat cât mai repede.

„Sper, dacă găsim majoritate și o să avem și cvorumul necesar, în următoarea perioadă, desigur, noi ne dorim să treacă această lege”, a spus Bende Sándor.

Întrebat despre o estimare privind votul pe proiectul revizuit, în contextul în care la Senat a fost adoptat cu unanimitate, Bende Sándor a evitat un răspuns ferm.

Dacă proiectul nu va fi adoptat în forma revizuită în acord cu sesizarea președintelui Klaus Iohannis, acesta nu o îi poate întoarce a doua oare în Parlament, dar are posibilitatea să îl atace la Curtea Constituțională a României, în cadrul controlului anterior promulgării legii.

„Eu văzând ce se întâmplă în ultima perioadă, nu mai bag mâna în foc pentru nimic”, a conchis președintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților

Traseul legislativ

Proiectul a fost înregistrat din nou în dezbaterea Camerei Deputaților pe 1 octombrie, după ce a trecut de votul senatorilor prevederea a fost eliminată, prin votul dat în unanimitate, luni, de senatori.

Plenul Senatului a votat, pe 23 septembrie, cu 105 de voturi pentru și niciunul împotrivă și nicio abținere, modificarea proiectului de lege prin care prosumatorii deja existenți ar fi fost obligați să-și instaleze capacități de stocare a energiei electrice, eliminându-se această prevedere, astfel că proiectul la ajunge din nou în comisiile și apoi în Plenul Camerei Deputaților.

Aceasta era și propunerea inclusă în raportul comun din Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale și Comisia economică, industrii și servicii, votată marțea trecută, după cum a anunțat atunci președintele Comisiei pentru energie, senatorul Antal Lóránt (UDMR), precizând că „Nu putem schimba regulile în timpul jocului!”

Aceasta era una dintre obiecțiile șefului statului, care a retrimis proiectul în Parlament, în luna iulie, în cadrul controlului de legalitate anterior promulgării.

Astfel, plenul Senatului a votat eliminarea prevederii cu caracter retroactiv care ar fi obligat prosumatorii existenți să-și instaleze capacități de stocare a energiei.

„În România, avem nevoie de politici raționale. Prevederea abrogată astăzi era irațională. Dacă cineva produce mai multă energie decât consumă, trebuie să fie compensat. UDMR sprijină prosumatorii, nu putem vota prevederi legale care îi împiedică”, a transmis Cseke Attila, liderul senatorilor UDMR, după vot.

Ce a sesizat șeful statului

Mai exact, este vorba de Proiectul de lege (L171/2024) privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.32/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei și adoptarea unor măsuri în domeniul energiei.

Proiectul de act normativ a fost trimis Senatului, în calitate de primă cameră sesizată, pe 18 iulie, și avea termen-limită pentru depunerea raportului pe 4 septembrie, conform fișei legislative, care nu a fost actualizată cu votul din comisii.

Potrivit președintelui, noile prevederi ale legii, deși necesare pe fond, sunt inoportune și inaplicabile în forma în care sunt reglementate.

„Încurajez Parlamentul să identifice acele soluții legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziționarea de capacități de stocare a energiei electrice. Totodată, pot fi incluse în legislație și prevederi complementare, precum instituirea de programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau de măsuri care țin de managementul întregului sistem energetic, astfel încât efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, se arată în declarația publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Cerere reexaminare Klaus Iohannis 

La întrebarea presei, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat ulterior că decizia președintelui de a trimite spre reexaminarea Parlamentului legea care impune unei categorii de prosumatori să cumpere capacități de stocare a energiei se încadrează în prerogativele constituționale ale șefului statului.

Creștere accelerată a numărului de prosumatori

Capacitatea instalată a prosumatorilor – adică românilor care și-au montat, în principiu, instalații de producere a energiei electrice pentru consumul propriei gospodării – era estimată de conducerea ANRE că va depăși producția celor două reactoare de la Centrala nucleară de la Cernavodă până la finalul anului.

Conform celor mai recente date oficiale publicate de ANRE, la finalul lunii iulie, numărul total al prosumatorilor racordați la rețelele electrice ale operatorilor de distribuție crescuse la 157.695, dintre care 38.197 de persoane fizice și 19.498 de persoane juridice.

Puterea instalată totală a depășit pragul de 1.400 MW de la Cernavodă, ajungând la 1.981,05 MW, la finalul lunii iulie.

Defalcat, persoanele fizice au o capacitate instalată de 873,62 MW, iar cele juridice, de 1.107,44 MW, potrivit ANRE.

Sursa foto: Profimedia/UDMR

Citiți și:

Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea care prevede obligația de stocare a energiei produse din resurse regenerabile. Declarația președintelui

Românii care vor bani pentru panouri sunt obligați să cumpere și instalații de stocare. Cu cât va crește finanțarea prin Casa verde fotovoltaice

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Pun cauciucuri de iarnă cu indice de greutate diferit pe aceeași axă. E legal?
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Rezilierea contractelor de telefonie mobilă. Reguli noi, coșmarul de care scăpăm
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!