Prima pagină » Economic » Elon Musk are o teorie tulburătoare. Iată cine crede el că este, de fapt, „Dumnezeul” oamenilor

Elon Musk are o teorie tulburătoare. Iată cine crede el că este, de fapt, „Dumnezeul” oamenilor

Elon Musk are o teorie tulburătoare. Iată cine crede el că este, de fapt, „Dumnezeul” oamenilor
FOTO - Profimedia

Idea că trăim într-o simulare complexă a fost promovată de mai mulți cercetători și gânditori de seamă. Printre susținătorii teoriei existenței unui univers artificial se numără Elon Musk, CEO-ul Tesla, filozoful suedez Nick Bostrom de la Universitatea Oxford și Rick Terrile, cercetător la NASA JPL.

Conceptul a devenit popular după ce Musk – un personaj controversat astăzi, dar foarte respectat în urmă cu câțiva ani – a afirmat că oamenii sunt personaje într-un joc video creat de o civilizație/entitate mai avansată, care este „Dumnezeul” nostru. Mai exact, tot ceea ce percepem în jurul nostru – animale, clădiri, plante – ar fi doar o simulare pe un computer, cu o grafică foarte detaliată.

Șeful Tesla crede că probabilitatea ca noi să trăim într-o realitate autentică, și nu într-una virtuală, este „una la câteva miliarde”.

Citește și: Tesla lui Elon Musk va deschide o AFACERE care „va tipări bani” pentru miliardar

Ce spun cei care resping teoria lui Musk

Cu toate acestea, mai mulți cercetători au respins teoria lui Elon Musk. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Oxford, Universitatea Ebraică din Ierusalim și Institutul Kurchatov NRC a infirmat această ipoteză într-o lucrare.

elon musk, dumnezeu, joc video, simulare

Unii cercetători cred că dacă am trăi într-o simulare, atunci i-am putea vedea imperfecțiunile.

În esență, ei susțin că ar fi imposibil să construiești un simulator atât de sofisticat. Asta pentru că, în interacțiunile cuantice necesare pentru a crea o astfel de simulare, complexitatea crește atât de rapid încât nu poate fi controlată nici de calculatoarele clasice, nici de cele cuantice, transmite Go4games.

Adăugarea unei singure particule în simulare ar dubla dimensiunea necesară a sistemului (simulatorului) pentru a o modela. Potrivit autorilor lucrării, Zohar Ringel și Dmitry Kovrizhi, pentru a modela doar câteva sute de particule ar fi necesar un computer mai mare decât întregul univers. Aceasta, spun ei, este puțin probabil să existe.

De asemenea, John D. Barrow, profesor de matematică la Universitatea Cambridge, a propus o metodă nouă de a verifica dacă Universul este sau nu o simulare. El credea că o simulare imperfectă a realității ar avea inevitabil disfuncționalități observabile.

Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii ... vezi toate articolele

Citește și