Energia din surse regenerabile a depășit combustibilii fosili în mixul energetic al UE
Sursele regenerabile au depășit combustibilii fosili, devenind principala sursă de energie electrică a Uniunii Europene, potrivit unui raport.
Schimbarea s-a produs pe măsură ce infrastructura de producție a energiei din surse regenerabile s-a dezvoltat tot mai mult, iar producția și utilizarea cărbunelui au scăzut, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Energia din surse regenerabile, precum cea eoliană și cea solară, a reprezentat 38% din energia electrică a celor 27 de state membre în 2020, combustibilii fosili precum cărbunele și gazul contribuind cu 37% din total, arată raportul Ember – Agora Energiewende.
Cea mai mare pondere a energiei din surse regenerabile s-a înregistrat în Danemarca
Danemarca a obținut cele mai bune rezultate în acest sens, energia eoliană și solară contribuind cu 61% din necesarul de energie electrică al țării în 2020.
În Irlanda, energia regenerabilă a reprezentat 35% din consum, iar în Germania, 33%.
Țările cu cea mai mică pondere a surselor regenerabile în mixul energetic, sub 5%, au fost Slovacia și Republica Cehă, arată datele.
Restricțiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus au dus la o scădere cu 4% a consumului de energie electrică în UE anul trecut, dar impactul a fost resimțit mai puternic de producătorii de energie din combustibili fosili, arată raportul.
Producția de energie din cărbune a scăzut cu 20%
Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut cu 20% în 2020 și a scăzut la jumătate față de 2015, potrivit raportului.
„Producția de energie pe bază de cărbune a scăzut în aproape fiecare țară membră, accentuând prăbușirea sectorului cărbunelui, fenomen care începuse cu mult înaintea pandemiei”, se mai arată în raport.
Multe țări europene elimină treptat centralele pe cărbune pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor. Totodată, prețurile scăzute ale energiei electrice pe fondul pandemiei au făcut ca unele centrale pe cărbune să nu mai fie rentabile în comparație cu producția de energie din surse regenerabile.
„Energiile regenerabile vor continua să crească, pentru că instalăm din ce în ce mai mult. Întrebarea care rămâne este dacă combustibilii fosili vor reveni, dar dacă vor reveni, nu este de așteptat să aibă o revenire spectaculoasă”, a declarat Dave Jones, analistul în domeniul energiei electrice al Ember.