Prima pagină » Economic » ENERGIE. Gigantul Hidroelectrica, undă verde pentru a prelua activele CEZ România, după retragerea cehilor din țară

ENERGIE. Gigantul Hidroelectrica, undă verde pentru a prelua activele CEZ România, după retragerea cehilor din țară

ENERGIE. Gigantul Hidroelectrica, undă verde pentru a prelua activele CEZ România, după retragerea cehilor din țară
Sursa foto: Mediafax Foto

Acţionarii Hidroelectrica au decis joi, în Adunarea Generală Extraordinară, să aprobe depunerea unei oferte angajante pentru preluarea activelor CEZ din România, potrivit unor surse din domeniu citate de Agerpres. Producătorul de energie electrică Hidroelectrica va depune oferta într-un consorțiu românesc împreună cu Electrica și SAPE (Ministerul Economiei).  

Electrica, Hidroelectrica și SAPE (Ministerul Economiei) au format un consorțiu si vor depune ofertă pentru preluarea afacerilor CEZ din România. Prețul încă nu se cunoaște, dar estimările experților arată că nu poate fi mai mic de 1 miliard de euro, potrivit unor surse citate de Cotidianul.ro. Chiar cei de la CEZ își evaluează activele la circa 1,5 miliarde euro, conform unei prezentări către investitori.

Cehii au anunţat în vara anului trecut că vor să-şi vândă operaţiunile din România şi din alte ţări, pentru a se concentra pe activitatea din ţara-mamă, Cehia.

CEZ vinde în România distribuția de electricitate din zona Oltenia (Distribuție Oltenia), parcul eolian din Dobrogea, din zona Fântânele-Cogealac, de 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, operat de două firme, firma de furnizare și un ansamblu de microhidrocentrale pe care îl operează în sud-vestul țării.

Cum își evaluează CEZ activele din România

La începutul acestei luni, CEZ a.s. a arătat, într-o prezentare către investitori, că valoarea capitalurilor proprii ale companiilor CEZ din România care sunt scoase la vânzare este de circa 1,07 miliarde de euro, la active de circa 1,5 miliarde, deci se poate considera că un preț minim al tranzacției nu va putea fi sub un miliard de euro, cel puțin pe baza evaluării companiei cehe.

În total, în anul 2019, business-ul CEZ din România a generat un profit operațional de 3,3 miliarde de coroane cehe (CZK), adică circa 124 de milioane de euro.

Distribuție Energie Oltenia a fost vândută cehilor în 2005. La acel moment, statul român a încasat 151 de milioane de euro, din care doar 50 de milioane de euro plată directă. Conform contractului de privatizare, CEZ a plătit pentru pachetul de 24,62% din acțiuni achiziționat direct 47,4 milioane euro. CEZ a dobândit controlul asupra a 51% din acțiunile societății în urma majorării de capital la care aportul a fost de 103,6 milioane euro.

De ce se opune Fondul Proprietatea acestei tranzacții

Fondul Proprietatea, acționar minoritar în cadrul gigantului de stat, a declarat miercuri că statul român ar trebui să analizeze riscurile achiziţiei activelor CEZ România „şi să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă“. Dar până la urmă statul român, în calitate de acţionar cu 80% al Hidroelectrica, a avut ultimul cuvânt de spus în Adunarea Generală de joi 25 iunie 2020.

Fondul Proprietatea consideră că achiziţia activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acţionari şi ar afecta procesul de listare şi evaluarea potenţială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol şansele României de a fi promovată la statutul de piaţă emergentă de către MSCI.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, deţinut de statul român în proporţie de 80% şi de Fondul Proprietatea – 20%.

Autor

Citește și