Prima pagină » Economic » ENERGIE VERDE: Acum oamenii pot genera energia necesară pentru casă cu mai puțină apă decât este folosită pentru spălarea toaletei

ENERGIE VERDE: Acum oamenii pot genera energia necesară pentru casă cu mai puțină apă decât este folosită pentru spălarea toaletei

ENERGIE VERDE: Acum oamenii pot genera energia necesară pentru casă cu mai puțină apă decât este folosită pentru spălarea toaletei

Hidrogenul, un combustibil care nu dăunează mediului atunci când este folosit, ar putea înlocui într-o zi complet combustibilii fosili. Enapter, un startup din Germania, crede că are soluția pentru a face această sursă de energie accesibilă pentru toată lumea.

Soluțiile verzi vor fi adoptate de oameni doar dacă sunt accesibile ca preț, spune Vaitea Cowan, cofondatore a firmei.

Enapter a folosit deja soluția sa în peste 100 de proiecte din 33 de țări. Sistemul transformă energia verde în hidrogen nepoluant.

Generatoarele de hidrogen dezvoltate de Enapter au câștigat Earthshot Prize, fondat de Prințul William al Marii Britanii și acordat pentru contribuții la îmbunătățirea mediului înconjurător, la una dintre cele cinci categorii din competiție.

Citește și: Vor duce sau nu schimbările climatice la DISPARIȚIA oamenilor? Ce crede Bill Gates ne dă de gândit

Soluția Enapter folosește mai puțină apă (2,4 litri) decât este necesară pentru curățarea toaletei pentru a furniza energie unei locuințe timp de mai multe zile. Sistemul produce 1 kg de hidrogen din 53,4 kWh.

Tehnologia este bazată pe un electrolizor, un dispozitiv în care apa este împărțită în hidrogen și oxigen. Apoi, gazul este comprimat pentru a fi stocat într-un rezervor. Deocamdată, prețul unui astfel de dispozitiv de la Enapter este de 3.333 de euro/kW, dar va scădea la 550 euro/kW în 2025.

Enapter și-a stabilit un obiectiv ambițios pentru viitor. Compania vrea ca până în 20250 să producă 10% din hidrogenul necesar lumii.

hidrogen

Panou producător de hidrogen dezvoltat de Solhyd.

Apar tot mai multe soluții producătoare de energie bazate pe hidrogen. O echipă de cercetători de la universitatea KU Leuven din Belgia a dezvoltat panouri care folosesc energia solară pentru a produce hidrogen. Oamenii de știință lucrează de 10 ani la această tehnologie, care va debuta în curând pe piață prin intermediul unui startup, numit Solhyd.

Totodată, companiile Rolls-Royce și easyJet au testat cu succes primul turbopropulsor de avion alimentat cu hidrogen.

Până acum adopția hidrogenului a fost frânată de faptul că producția acestui gaz, care nu emite CO2 când este folosit pe post de combustibil, este poluantă.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și