Prima pagină » Economic » Energie verde: PANOURI SOLARE care produc electricitate noaptea, pe ploaie și indiferent de zona în care sunt plasate

Energie verde: PANOURI SOLARE care produc electricitate noaptea, pe ploaie și indiferent de zona în care sunt plasate

Energie verde: PANOURI SOLARE care produc electricitate noaptea, pe ploaie și indiferent de zona în care sunt plasate

Panourile solare captează energia din razele solare în mod direct și o transformă în energie electrică. Dar când plouă, eficiența lor scade substanțial, până la 10% din capacitatea optimă. Noaptea, aceste dispozitive nu produc deloc energie.

Însă recent, cercetătorii au venit cu o nouă modalitate de a genera electricitate prin recoltarea energiei produse de picăturile de ploaie. Metoda, propusă de o echipă de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China, implică un dispozitiv numit nanogenerator triboelectric, care creează electricitate din contactul lichid-solid. Astfel de dispozitive, dar de dimensiuni mai mari, sunt folosite deja la sistemele care generează electricitate din valurile mării.

Testele cercetătorilor chinezi au avut rezultate promițătoare, iar un studiu a fost publicat în jurnalul iEnergy.

Descoperirea deschide calea spre panouri solare care funcționează pe orice vreme.

Nu doar întunericul și ploaia afectează performanța panourilor solare

Veștile bune au continuat să vină din domeniul panourilor producătoare de electricitate în ultimul an. În ianuarie, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a anunțat că a dezvoltat panouri solare care funcționează inclusiv noaptea. La baza noii tehnologii stă răcirea radiativă, adică procesul prin care un corp pierde căldură prin radiație termică. Aceste sisteme vor oferi acces la energie electrică pentru cele 750 de milioane de persoane din lume care nu au acces la electricitate în timpul nopții, informează World Economic Forum.

Citește și: Metalul comun care i-ar putea ÎMBOGĂȚI pe cei care pariază pe el. CEO: Va contribui enorm la decarbonizarea planetei

Experții cred că toate aceste tehnologii vor putea fi înglobate în curând într-un singur panou, capabil să producă electricitate în orice zonă, pe orice vreme și în orice moment al zilei. Astfel de sisteme vor elimina necesitatea stocării energiei electrice în baterii, care sunt scumpe și dăunătoare pentru mediul înconjurător.

panouri solare

ERTHBOT, robotul autonom care curăță panouri solare.

Nu doar întunericul și ploaia pot afecta performanța panourilor solare. Același lucru îl poate face și murdăria. Din fericire au fost dezvoltați deja roboți autonomi capabili să curețe aceste dispozitive. Modelul dezvoltat de Enel Green Power curăță panourile fără apă, folosind lavete din microfibră și aer comprimat.

Un alt model a fost dezvoltat de compania Erthos pentru panourile așezate în mod plat pe sol. ERTHBOT pornește noaptea și poate curăța o capacitate de 2 MW zilnic, la un cost de 50 de cenți/kW.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și