Prima pagină » Economic » Energy Now II Edition. Zoltan Nagy, ANRE: „Ar fi ilegal să stabilim prețurile la care furnizorii ar trebui să livreze energia electrică la consumatorii casnici”

Energy Now II Edition. Zoltan Nagy, ANRE: „Ar fi ilegal să stabilim prețurile la care furnizorii ar trebui să livreze energia electrică la consumatorii casnici”

Energy Now II Edition. Zoltan Nagy, ANRE: „Ar fi ilegal să stabilim prețurile la care furnizorii ar trebui să livreze energia electrică la consumatorii casnici”
Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege

Vicepreședintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a explicat, în cadrul Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, că instituția a apelat la toate mijloacele la dispoziție pentru a pregăti liberalizare pieței de energie electrică, în perioada de timp limitată pe care a avut-o. Oficialul a acuzat presiuni asupra instituției pentru a impune prețuri mici furnizorilor de ultimă instanță, ceea ce consideră că reprezintă o intervenție ilegală.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, a argumentat, la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, vineri, că instituția a făcut absolut tot ce ce a putut pentru a pregăti liberalizarea piețelor de energie electrică și de gaze, admițând că perioada scurtă avută la dispoziție a afectat demersurile pentru informarea consumatorilor.

Provocările procesului de liberalizare

Zoltan Nagy-Bege a amintit că precizat că procesul de liberalizare a pieței energiei electrice și a celei de gaze a fost un fenomen de durată, care a început la 1 iulie 2007, când, în baza directivelor europene transpuse s-a creat posibilitatea de a schimba furnizorul, pentru toate categoriile de consumatorii de energie electrică și gaze din România, iar unii  confundă liberalizarea cu faptul că, la un moment dat, respectiv la gaze la 1 iulie 2020, la energie electrică la 1 ianuarie 2021 au dispărut prețurile reglementate.

„Liberalizarea înseamnă în primul rând dreptul de a alege furnizorul, de a decide cu cine vreau să fac un contract, iar faptul că după o perioadă lungă de timp statul, prin instituțiile sale, a renunțat să mai intervină în piață, avut efectul, la 1 iulie, în cazul gazelor naturale, de liberalizare completă, în sensul că au dispărut toate prețurile reglementate și toate contractele care se pot încheia de la 1 iulie pe piața gazelor naturale sunt concurențiale, același lucru întâmplându-se și la energie electrică”, a subliniat vicepreședinte ANRE, care a trecut în revistă etapele intermediare până la liberalizarea totală a piețelor.

„Au fost două etape, două liberalizări, atât la gaze, cât și la energie electrică. Prima dată când s-a renunțat la prețurile reglementate a gaze naturale a fost 1 aprilie 2017, la energie electrică, 1 ianuarie 2018, după care, din păcate, s-a revenit la preșuri reglementate și prin Ordonanța 114 s-au impus niște obligații în dreptul unor furnizori, în dreptul unor producători, atât la gaze, cât și la energie elecrică. După care, într-un timp relativ scurt, ca reacție la producerile de infringement începute de Comisia Europeană ca urmare a adoptării Ordonanței 114 relativ repede s-a decis iarăși deregelemenatrea pieței consumatorilor casnici de energie și de gaze, lucru care s-a întâmplat la începutul lunii ianuarie 2020, când a apărut OUG 1 prin care s-au decis cele două date, 1 iulie 2020, respectiv 1 ianuarie 2021 pentru renunțarea la prețurile reglementate”, a amintit vicepreședintele ANRE.

„Eu cred că în această perioadă relativ scurtă, mai puțin de șase luni în cazul pieței de gaze și mai puțin de un an pentru piața de energie electrică, ANRE a făcut absolut tot, toate mijloacele pe care le-a avut la dispoziție le-a folosit pentru a pregăti această renunțare la prețurile reglementate pentru cele două piețe”, a sublinit Zoltan Nagy-Bege. Spre comparație, procesul pentru pregătirea primei fază a liberalizării pieței energiei electrice a durat peste patru ani.

„Față de patru ani, noi acum am fost nevoiți să pregătim această renunțare la prețurile reglementate în mai puțin de 12 luni, lucru care evident a lăsat de dorit în privința informațiilor care au fost lansate, din partea ANRE-ului sau din partea furnizorilor, perioadei în care s-au făcut aceste informări”, a admis vicepreședintele ANRE. El a atras atenția însă că, potrivit mai multor sondaje recente pe care le-a văzut, gradul de informare a clienților a fost destul de mare.

Zoltan Nagy-Bege a amintit și de controalele făcute la furnizării de ultimă instanță care aveau obligația de a informa clienții cu privire la liberalizare, drepturile pe care le au, respectiv prețul la care se va continua furnizarea în cazul în care ei nu trec pe piața concurențială. „Aceste controale au arătat că absolut toți consumatori – aproape 6 milioane, 5,8 milioane la sfârșitul anului trecut – au primit într-un fel sau altul informațiile care au fost stabilite de ANRE că sunt esențiale pentru a fi informați”, a spus Zoltan Nagy-Bege.

„Ceea ce ni se reproșează este că nu am făcut campanii media, campanii în spațiul virtual, eventual”, a spus Zoltan Nagy-Bege, care a admis că este sarcina ANRE să se asigure că consumatorii sunt informați suficient pentru a lua decizii în privința contractelor concurențiale sau încheierii contractelor în piața de energie sau de gaze.

„Presiunile au venit și din partea unor asociații, și din partea mass media, din mai multe canale”

În urma declarațiilor recente, în care a acuzat multiple presiuni asupra ANRE de a impune prețuri mici furnizorilor de ultimă instanță, pe care le-a catalogat drept o intervenție ilegală, Zoltan Nagy-Bege a fost întrebat la conferința organizată de Gândul cine sunt autorii acestor presiuni.

„Presiunile au venit și din partea unor asociații, și din partea mass media, au venit din mai multe canale și în continuare susțin că ar fi ilegal să stabilim prețurile la care furnizorii ar trebui să livreze energia electrică la consumatorii casnici. Pentru că atât Regulamentul 943, cât și Directiva 944 – cele două acte aprobate de Comisia Europeană și de Parlamentul European în 2019 prevăd foarte, foarte clar că statul trebuie să înceteze cu absolt orice intervenție, atât în piața angro, cât și piața consumatorilor finali”, a declarat vicepreședintele ANRE. Excepția este legată de consumatorii vulnerabili, care trebuie identificați și trebuie identificate măsuri prin care acești consumatori vulnerabili pot fi ajutați.

„În afară de această singură excepție, orice intervenție din partea statului sau instituțiilor statului membru UE sunt interzise. Nu puteam să impunem un preț la care furnizorii de ultimă instanță trebuia să furnizeze energia electrică după 1 ianuarie 2021”, a spus Zoltan Nagy-Bege, la conferința „Energy Now II Edition”.

Cum va funcționa platforma informatică a ANRE

Vicepreședintele ANRE a demontat cu această ocazie la criticile aduse la adresa instituției, conform cărora instituția ar vrea să realizeze o platformă similară celei a Bursei Române de Mărfuri, pentru a putea cumpăra de acolo energie electrică.

„Este o speculație falsă, cred că mai degrabă din lipsa de informare a unor jurnaliști și nu le face cnste că publică anumite informații incomplete”, a spus Zoltan Nagy-Bege, precizând anunțată că platforma informatică anunțată în iulie anul trecut, pentru care ANRE a primit o finanțare europeană, în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă, nu este una de tranzacțioare, ci una prin care se va putea face contractarea pentru serviciul de distribuție și trecerea de la un furnizor la altul, pentru piețele de gaze și energie electrică.

„În niciun caz nu o să facem o platformă de tranzacționare pentru că nu este sarcina noastră să creem platforma de ranzacționare și în niciun caz nu o să fim concurenții altor companii care doresc să-și dezvolte asemenea platforme de tranzacționare”, a spus vicepreședintele ANRE.

Potrivit președintelui ANRE, această platformă informatică nu va fi obligatorie pentru clienți, nu va fi singura modalitate pentru a-și schimba furnizorul, are la dispoziție și metodele clasice.. Aici consumatorul va putea vedea ofertele din comparatoare de preț și chiar să semneze electronic. „În schimb, furnizorii și distribuitorii implicați în această schimbare vor fi obligați să folosească această platformă pentru a înregistra contractele și pentru a urmări migrația clienților de la un furnizor la altul”, a subliniat oficialul ANRE.

Proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale” a fost lansat de ANRE în iulie anul trecut. Valoarea totală a proiectului este de 19,92 milioane de lei, din care cheltuieli totale nerambursabile 19,52 milioane de lei și cheltuieli din contribuție proprie de aprope 398.500 de lei. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, respectiv 02 iulie 2020 – 30 iunie 2022.

De ce depinde instalarea contoarelor electrice

În privința digitalizării, respectiv a instalării contoarelor inteligente, Zoltan Nagy-Bege a explicat că există planuri de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă pentru absolut toți distribuitorii din România, plan aprobat pentru perioada 2019 – 2028, respectiv 10 ani, care prevede foarte clar numărul de contoare inteligente care trebuie instalate anual, la fiecare distribuitor de energie electrică în parte. Sunt distribuitori care încă din 2019, din primul an al acestei perioade, au pornit de la un grad de implementare a contoarelor inteligente de 20% și își propun ca până în 2028 să ajungă undeva la 70%, sunt alții care sunt mai în urmă și pleacă de la un 2% și își propun poate să ajungă la 40%.

„În România, din 8,9 milioane de consumatori casnici pe energie electrică, sunt peste 4,5 milioane, deci peste jumătate, aproximativ 52% din consumatori, care consumă lunar mai puțin de 80 kW/oră. De fapt consumulul mediu al celor 4,5 milioane de clienți este undeva la 55 kW/oră, care rezultă într-o factură lunară medie de 40 de lei, o factură anuală de 500 de lei. Evident că în cazul acestor consumatori, este foarte puțin probabil ca într-un timp relativ scurt ca aceste investiții cu contoarele inteligente să fie recuperate. Pentru ei, perioada de recuperare a acestor investiții este foarte foarte mare, deci ar însemna o investiție ineficientă. A fost motivul pentru care s-au stabilit pentru fiecare distribuție în parte nivelul de consum anual peste care este obligatorie implementarea măsurării inteligente, iar aceste praguri pleacă de la undeva 2.400 de kW/oră/an, până la 3.500 2.400 de kW/oră/an. Peste acest prag au obligația implementării”, a precizat vicepreședintele ANRE.

Ulterior furnizorii vor trebui să își dezvolte propriile aplicații pentru a asigura interoperabilitatea dintre aceste sisteme, pentru că și furnizorul ar trebui să aibe acces la datele din sistemele de măsurare inteligentă în toate regiunile, a conchis Zoltan Nagy-Bege.

Consumatorii au beneficiat de discount la facturi

Piața energiei de energie s-a liberalizat de la 1 ianuarie, iar clienții au putut de la acea dată să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.

ANRE a prelungit ulterior până la 30 iunie termenul de tranziție  în care populația poate opta să treacă în pața concurențială. Astfel, până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

Ministrul Energiei a anunțat, în cadrul conferinței Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition”, că toți furnizorii de ultimă instanță au aplicat în facturi reducerea de la prețul de serviciu universal la prețul concurențial, după trecerea clienților pe piața liberalizată ulterior datei de 1 ianuarie. Totuși, ministrul a anunțat că furnizorii continuă să supravegheați în privința respectării reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică.

ANRE a amendat, la începutul lunii martie, cinci dintre principalii jucători de pe piața energiei electrice cu peste 2 milioane de lei, în urma unor verificări făcute de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică.

Invitații Conferinței digitale LIVE „Energy Now II Edition” au abordat tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și