Prima pagină » Economic » Engie România va contesta în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE. De ce a fost sancționată compania

Engie România va contesta în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE. De ce a fost sancționată compania

Engie România va contesta în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE. De ce a fost sancționată compania

Engie Romania a anunțat joi, prin intermediul unui comunicat, că va contesta în justiție decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a amenda compania cu 800.000 de lei pentru „presupuse încălcări ale prevederilor legale referitoare la ofertele tip de gaze naturale și contractele aferente acestora”.

„Compania susține că notificarea de majorare a prețului final, aplicabil începând cu 1 noiembrie, ce a fost transmisă clienților care nu semnaseră un contract de furnizare de gaze naturale în regim concurențial până la data de 1 iulie, s-a realizat la un preț de 175 lei/MWh (preț de achiziție gaze), în timp ce în prezent prețul de achiziție este de trei ori mai mare, ceea ce demonstrează că oferta propusă a fost făcută transparent, cu bună credință și luând în considerare interesul clienților.

Compania atrage atenția factorilor de decizie cu responsabilități în sectorul energetic că piața traversează o criză fără precedent, atât la nivel european, cât și local. În situația în care măsurile care se vor adopta în vederea atenuării efectelor asupra consumatorilor finali nu vor fi implementate pe principii echitabile și corecte din punct de vedere economic, acestea vor avea repercusiuni majore și iminente asupra companiilor de furnizare și, implicit, asupra clienților pe care acestea îi deservesc, nu numai din perspectiva prețurilor, ci și a siguranței de aprovizionare în prag de iarnă”, se arată în comunicatul Engie.

„În acest context extrem de dificil, este imperios necesar ca toate părțile implicate – autorități, companii – să identifice împreună soluții viabile, echitabile și responsabile pentru a depăși criza și a evita colapsul companiilor de furnizare având ca efect imposibilitatea de a asigura alimentarea cu gaze naturale a clienților, așa cum începe să se întâmple în alte țări”.

Furnizorii de gaze naturale au fost sancționați de ANRE

Furnizorii de gaze naturale au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare totală de 2.690.000 lei de către ANRE, care a constatat modul în care companiile au respectat obligațiile legale, notează Mediafax.

ANRE a demarat acțiuni de control pentru a verifica modul în care au fost respectate obligațiile legale referitoare la: elaborarea și publicarea ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale; preluarea corectă a informațiilor din ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale în contractele de furnizare încheiate ca urmare a acceptării de către clienții finali a ofertelor respective; notificarea clientului final a intenției de modificare şi/sau completare a condițiilor/clauzelor contractuale, precum şi a majorării prețului/tarifului practicat; furnizarea de informații transparente clienților finali.

În urma finalizării acțiunilor de control, furnizorii de gaze naturale au fost sancționați cu amenzi contravenționale în valoare totală de 2.690.000 lei.

Engie România, E.ON Energie România și Restart Energy One au fost sancționați fiecare, cu amendă în valoare de 800.000 lei, pentru că în ofertele lansate public cu un preț fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menționat că furnizorul își rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat și astfel, nu și-au îndeplinit obligația legală de a pune la dispoziția acestora, în mod transparent, informații clare, cu privire la prețurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preț pe ca re, ulterior, au intenționat să-l modifice, începand cu lunile octombrie și noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienți.

ANRE a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preț fix, menținerea prețului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, și, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preț fix.


Vă recomandăm și:

Citește și