Prima pagină » Economic » Englezilor le este „foame” de grâu nemțesc. Morarii din Marea Britanie au dat tonul

Englezilor le este „foame” de grâu nemțesc. Morarii din Marea Britanie au dat tonul

Englezilor le este „foame” de grâu nemțesc. Morarii din Marea Britanie au dat tonul

În ultimele săptămâni, în contextul în care recolta de grâu a Marii Britanii s-a contractat semnificativ, morarii au cumpărat cantități mari de materie-primă din Germania.

Comercianții nemți au declarat pentru Reuters că producția de grâu a Marii Britanii ar putea scădea în acest an cu 35%, până la 10,5 milioane tone, după ce suprafeţele însămânţate cu grâu au fost reduse. Mai mult, susțin traderii, precipitațiile înregistrate în ultima perioadă ar putea afecta şi calitatea recoltei de grâu din Regat.

„Firmele de morărit din Marea Britanie au făcut achiziţii mari de grâu german de calitate ridicată în ultimele săptămâni. Cred că o cantitate cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de tone din noua recoltă din Germania urmează a fi livrată în Marea Britanie până la finele acestui an”, a precizat un trader german, citat de agenția de presă amintită mai sus, declarație preluată și de Agerpres.

Un comerciant britanic a precizat la rândul său că firmele de morărit din Marea Britanie au cumpărat în special grâu din Germania şi Canada, fiindcă acesta oferă nivelul ridicat de proteine necesar pentru a fi amestecat cu grâul britanic cu un conţinut scăzut de proteine.

„A început în urmă cu şase luni, ca urmare a diminuării suprafeţelor însămânţate, însă acum există un nou val de cereri pentru grâul din Germania din cauza vremii”, a adăugat comerciantul britanic.

Cel mai mic nivel al însămânțărilor cu grâu din 1970 încoace

Nu demult, Ministerul britanic al Agriculturii a calculat că suprafaţa însămânţată cu grâu în Anglia s-a diminuat în acest sezon cu 24%, atingând cel mai redus nivel de după 1970, în principal din cauza vremii ploioase din toamna anului trecut.

În plus, comercianții spun că un alt factor care a dus la înmulţirea achiziţiilor este legat de incertitudinea care există cu privire la ce se va întâmpla după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, în condiţiile în care acordul de tranziţie expiră la 31 decembrie 2020.

Până acum nu au fost conveniţi termenii relaţiilor comerciale dintre Marea Britanie şi principalii săi parteneri comerciali, printre care se numără şi Germania, după data de 31 decembrie.

În sezonul agricol 2019-2020 (sezonul agricol începe în iulie şi se încheie în iunie anul următor), Marea Britanie a importat o cantitate totală de 1,05 milioane tone de grâu, dintre care doar 155.037 de tone din Germania, în timp ce Canada a fost principalul furnizor, cu o cantitate de 441.527 tone. În acest an importurile din Germania ar urma să fie mult mai mari.

Citește și