Prima pagină » Economic » Erste: Prioritatea este bugetul pe 2015

Erste: Prioritatea este bugetul pe 2015

Erste: Prioritatea este bugetul pe 2015
Analiștii grupului Erste estimează că nu va exista o volatilitate crescută pe piețele financiare interne în urma alegerilor prezidențiale din România

„Pe termen scurt, nu ne așteptăm la o volatilitate ridicată pe piețele financiare interne, dar lucrurile se pot modifica în funcție de schimbările politice care ar putea include chiar și o redesenare a majorității parlamentare în următoarele șase luni, cee ce ar conduce la alcătuirea unui guvern de o altă culoare politică”, se arată în raportul grupului Erste.

Klaus Iohannis, candidatul la prezidențiale din partea Alianței Creștin-Democrate, a obținut 54,50% din voturi la turul doi al alegerilor, iar Victor Ponta a fost votat de 45,49% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, conform rezultatelor parțiale anunțate, luni, de BEC, după centralizarea a 99,07% din procesele verbale.

Prioritatea guvernului României este să întocmească schița bugetului pentru 2015, care ar trebui să indice modul în care vor fi acoperite măsurile populiste luate înainte de alegeri, se arată într-un raport al grupului Erste.

Analiștii de la Erste consideră că există riscuri în creștere care ar putea împiedica avansul PIB cu 1,8% la nivelul anului, după cum au estimat anterior.

Produsul Intern Brut al României a avansat cu 1,9% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul anterior și cu 3,2% față de trimestrul al treilea din 2013. Rezultatele economiei românești au depășit estimările analiștilor de la Erste, care au anticipat un avans de 1% al PIB-ul față de nivelul din perioada iulie-septembrie 2013.

În opinia analiștilor de la Erste, consumul și exporturile au avut o contribuție importantă la aceste rezultate, în timp ce investițiile au înregistrat un declin mai mic față de perioada anterioară.

Inflația anuală s-a situat la nivelul de 1,4% în luna octombrie, ratând ținta Băncii Naționale a României. Grupul austriac estimează o rată a inflație de 2,1% pentru 2015, existând însă posibilitatea ca aceasta să încetinească la 1,8% în condițiile în care prețul barilului de petrol va scădea dub 80 de dolari pentru mai multe trimestre.

BNR are o țintă pentru inflația anuală de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Relaxarea monetară ar putea continua și anul viitor, prin reducerea rezervelor minime obligatorii și a dobânzii cheie, pe fondul scăderii prețului la petrol și a unui curs stabil RON/EURO, notează economiștii grupului austriac.

La începutul lunii noiembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis marți să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, coridorul de variație de la 2,75 la 2,5 puncte, precum și ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.

Citește și