Eșecul listării Facebook și criza Europei au înghețat ofertele publice inițiale
Fiasco-ul listării Facebook și criza datoriilor din Europa au făcut ca ofertele publice inițiale (IPO) să aibă în luna mai cea mai slabă evoluție de la prăbușirea Lehman Brothers, la nivel mondial, transmite Bloomberg.
Indicele ofertelor publice inițiale calculat de Bloomberg, care măsoară evoluția acțiunilor americane în primul an de la listare, a scăzut cu 15% în luna mai, iar titlurile Facebook au înregistrat cea mai proastă performanță în rândul celor mai mari 30 de operațiuni de acest tip de pe piața SUA, din 2011.
Declinul indicelui este similar cu cel consemnat în octombrie 2008, când falimentul Lehman Brothers a declanșat cea mai gravă criză financiară după Marea Depresiune.
Kayak Software și VKontakte, operatorul unei rețele de socializare din Rusia, și-au retras ofertele inițiale în această săptămână, în timp ce Graff Diamonds a amânat listarea la Hong Kong, iar organizatorul de curse automobilistice Formula 1 a anunțat că listarea sa la bursa din Singapore ar putea avea loc abia mai târziu în acest an și nu în trimestrul al doilea, cum era planificat.
Prăbușirea cu 22% a acțiunilor Facebook a speriat investitorii, afectați deja de evoluția negativă a piețelor de capital și recesiunea din Europa, a declarat Jeffrey Sica, analist la Sica Wealth Management.
„Am ajuns într-un moment în care neîncrederea și atenția sunt atât de mari încât companiile nu vor să se listeze, iar investitorii nu sunt pregătiți să le dea atenție. Este vorba de afectarea pe termen lung a încrederii companiilor și investitorilor”, a arătat Sica.
Facebook a reușit pe 17 mai cea mai mare ofertă publică inițială derulată vreodată în industria IT, care a atras 16 miliarde de dolari, compania fiind listată cu o capitalizare de 104,2 miliarde dolari. Acțiunile Facebook s-au depreciat cu 22% din 18 mai și au închis joi pe piața Nasdaq la 29,6 dolari, în urcare cu 5% față de nivelul de miercuri.
După listarea Facebook au fost însă retrase sau amânate cel puțin 13 oferte publice inițiale.
De la începutul lunii aprilie, la nivel global au avut loc 192 de listări, astfel că actualul trimestru ar putea fi cel mai slab după cel încheiat în septembrie 2009, când au avut loc 177 de oferte publice.
Indicele VIX care măsoară volatilitatea acțiunilor americane a urcat la 25,1 puncte pe 18 mai, cel mai ridicat nivel din acest an, iar Stanley Nabi, analist la compania Silvercrest Asset Management Group, consideră că investitorii nu vor fi interesați de IPO decât după stabilizarea piețelor.