Propunerea legislativă are în vedere modificarea articolului 260, alineat (1), litera i) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii.
În forma în vigoare „constituie contravenție și se sancționează astfel nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei și 3.000 de lei”.
Proiectul de lege modifică articolul 260 (1) litera i astfel: „Constituie contravenție și se sancționează nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.
Potrivit motivării inițiativei legislative, în prezent nu există o corelare a cuantumului amenzilor între numărul de ore suplimentare efectuate și numărul de salariați care au făcut ore suplimentare.
„Nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare. Există companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modică. E necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura proporționalitate între amendă și amploarea contravenției”, se arată în motivarea inițiativei.
Proiectul de lege a trecut cu 169 „pentru”, 44 „împotrivă” și 67 „abțineri”.
Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților a respins un amendament prin care era plafonat cuantumul amenzilor: „i) nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru
fiecare persoană identificată fără a depăși suma de 30.000 lei”.
Amendamentul, propus de deputatul USR Cristian Seidler, a fost respins deoarece „angajatorul are la dispoziție instrumente privind compensarea orelor suplimentare, prin acordarea de timp liber corespunzător sau, dacă acest lucru nu este
posibil, prin plata orelor suplimentare”, potrivit raportului emis de Comisie. „Angajatorul este sancționat abia după ce se constată că nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege și este justificată sancționarea pentru fiecare angajat față de care nu și-a îndeplinit aceste obligații”, mai arată raportul de adoptare pentru proiectul legislativ.
Actul normativ merge pentru promulgare la Președintele României.
Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat în ședința din 20 iunie 2018.