Estimările bancherilor: Cu cât se va deprecia leul dacă negocierile privind formarea unui nou guvern vor întârzia
Leul s-ar putea deprecia la peste 4,6 unități pentru un euro, în cazul în care negocierile pentru formarea noului Guvern se vor prelungi, a declarat luni pentru Mediafax Eugen Șinca, analist la grupul bancar Erste.
Astfel, ținând cont de cursul oficial anunțat luni de Banca Națională a României (BNR), de 4,5339 lei/euro, moneda națională s-ar putea deprecia cu 1,4% în situația în care parlamentarii nu vor ajunge repede la un compromis.
„Nu excludem o depreciere a leului la peste 4,6 unități pentru un euro, dacă negocierile pentru formarea noului Guvern vor deveni o afacere de lungă durată”, a spus Șinca.
Cotațiile monedei naționale au înregistrat fluctuații reduse în prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Națională a României (BNR) a publicat un curs de referință în scădere cu 0,1 bani, la 4,5339 lei/euro. Dealerii au spus că leul a înregistrat fluctuații reduse, fără să fie influențat de rezultatul alegerilor parlamentare.
Șinca a arătat că USL este în favoarea continuării unei relații bune cu FMI și UE, fiind probabil ca un nou acord să fie încheiat cu cele două instituții în primul trimestru al anului viitor.
„O linie flexibilă de credit cu FMI este în prezent una dintre opțiuni, dar una dintre problemele dificile de anul viitor va fi restructurarea companiilor de stat”, afirmă analistul.
Erste continuă să anticipeze că randamentul obligațiunilor României pe termen de cinci ani va fi de 6,8% până în luna martie, din cauza temerilor legate de inflație și politică.
USL a câștigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor parțiale publicate de Biroul Electoral Central după numărarea voturilor de la 96% din secțiile de votare.
Președintele Traian Băsescu a declarat, în luna noiembrie, la începutul unei întrevederi cu delegația FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta și cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu și s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.
Premierul Victor Ponta a afirmat la scurt timp că un nou acord de precauție cu FMI ar acționa drept plasă de siguranță împotriva „turbulențelor serioase” de pe piețele financiare.
Ministrul Finanțelor Publice, Florin Georgescu, a spus la rândul său că misiunea FMI de evaluare va reveni la București la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare și se vor negocia condițiile unei noi înțelegeri, care va fi aprobată cel mai probabil în luna februarie.
Acordul preventiv aflat în derulare ar trebui să se încheie în luna aprilie.