Estimările CE privind economia României în 2012 și 2013
România va înregistra o creștere economică de 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică și un impact peste așteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să se accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimări ale Comisiei Europeană (CE).
Pentru anul 2014, CE se așteaptă la o creștere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamnă 2012-2014.
Comisia estima în raportul din primăvară privind perspectivele economice un avans de 1,4% pentru România în acest an și de 2,9% în 2013. Declarația comună a reprezentanților CE, FMI și Băncii Mondiale după misiunea din această vară la București, pentru evaluarea acordului de finanțare a României, a luat în calcul o creștere de aproximativ 1% a PIB în acest an, urmată de 2,5% anul următor.
„Creșterea economică pentru 2012 este estimată a fi relativ redusă, la circa 0,8%, cererea internă fiind principalul motor de creștere. Seceta severă din timpul verii, declinul încrederii consumatorilor și dificultățile în accesarea de fonduri UE indică o perspectivă negativă. Activitatea economică slabă este așteptată să afecteze crerea de import, menținând deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crște costuriled e finanțare și limita investițiile, și un impact peste așteptări al secetei asupra agriculturii”, se arată în raport.
Fondul Monetar Internațional estimează pentru România creștere economică de 0,9% pentru acest an și de 2,5% pentru anul următor. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este mai pesimistă, cu o prognoză de 0,5% pentru acest an și 1,9% pentru 2013.