Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, la GÂNDUL LIVE: Banii de la UE vor ajunge direct la companiile contractante prin bancă. VIDEO
This browser does not support the video element.
Funcționarii români care se ocupă de gestionarea fondurilor europene își vor primi sporurile după ce vor fi evaluați conform criteriilor de performanță ale Comisiei Europene, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, invitatul special al ediției GÂNDUL LIVE de vineri. El a arătat că evaluarea de final de an din prezent „de multe ori se face ca să fie făcută”. Ministrul a mai precizat totodată că a discutat cu premierul Victor Ponta implementarea unui sistem de virare a banilor europeni prin bancă, de la Comisie până la companiile care contractează lucrările finanțate din fondurile comunitare.
În prezent, procedura este mai complicată și implică transferul banilor de la Comisie, către Ministerul de Finanțe, care trimite la fiecare minister în parte, de unde ajung apoi la beneficiari.
„Am cerut metoda de evaluare pentru personalul din Comisia Europeană și am de gând să o aplic la nivelul ministerului meu”
Ministrul Eugen Teodorovici a explicat la GÂNDUL LIVE care sunt problemele în evaluarea fucționarilor care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, precizând că a cerut Comisiei Europene metoda de evaluare pentru personalul acesteia pentru a o aplica și în România.
„Eu am criticat mereu sistemul și o fac în continuare pentru că asta este și abordarea pe care trebuie să o ai în administrația publică. Sigur îi și laud atunci când este cazul. Sunt oameni care lucrează, își fac treaba și, din păcate, o fac și pentru ceilalți din jurul lor. Ei, eu asta vreau ca această situație să dispară. Știm foarte bine, se face această evaluare la final de an care, din păcate, de multe ori se face ca să fie făcută. Pentru că, chiar și acele criterii incluse în această evaluare nu pot să-ți explice exact situația pe care tu ai vrea să o prezinți în această fișă de evaluare. Sunt mult prea generale. Eu am vorbit cu cei de la Comisia Europeană și chiar am cerut metoda de evaluare pentru personalul din Comisia Europeană și am de gând, la nivelul ministerului meu, să o aplic pentru primul trimestru”, a spus Teodorovici la GÂNDUL LIVE.
El a arătat că funcționarii Comisiei riscă să primească salarii mai mici dacă nu-și respectă angajamentele inițiale.
„Acest lucru și la noi este posibil numai că, din păcate, la final de an cam toată administrația primește > și pe de-o parte lucrurile nu merg bine, pe de altă parte ei primesc foarte bine. Și te întrebi unde este problema”, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.
Ce „note” au primit funcționarii la ultimele evaluări
Anul trecut, majoritatea celor 80 de funcționari ai Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă de gestionarea fondurilor europene au primit calificativul „FB”, pentru care li s-au acordat, în funcție de încadrare, o majorare salarială de până la 75% din leafă, astfel că salariul mediul brut al acestor angajați a fost de circa 5.000 de lei, potrivit datelor obținute de gândul.
La Ministerul Mediului, dintre cei 276 de funcționari, unul a primit anul trecut calificativul „satisfăcător”, doi „bine”, iar ceilalți „foarte bine”, salariul mediu brut, cu tot cu sporuri și majorări, fiind de peste 3.400 de lei, dublu față de media de la nivel național. Cu toate acestea, Programul Operațional Sectorial Mediu a fost presuspedat, respectiv Comisia a întrerupt plățile, timp de patru luni pentru neregulile sesizate.
În ceea ce privește funcționarii publici care gestionează fonduri europene în cadrul Ministerului Muncii, toți cei 76 au primit în 2012 calificativul „FB”, cuantumul mediu al sporurilor sau majorărilor salariale fiind de circa 1.000 de lei, potrivit datelor comunicate de minister pentru gândul. Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost blocat din august anul trecut până în februarie.
Banii europeni ar urma să fie virați prin bancă
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a explicat la GÂNDUL LIVE că i-a prezentat premierului Victor Ponta o propunere pentru simplificarea sistemului prin care banii ajung de la Comisie la beneficiari și ulterior la companiile care execută lucrările. Acest sistem este o variantă îmbunătățită a celui folosit la ora actuală de Polonia, a explicat Teodorovici.
„Polonia folosește astăzi un sistem bancar pentru a transfera banii către beneficiari, dar se oprește la nivelul de beneficiari. Nu merge mai departe către contractori. Soluția pe care am propus-o, pe care am discutat-o cu primul ministru și pe care vrem să o implementăm este de a folosi, la fel, o bancă sau un grup de bănci prin care banii europeni să fie transferați, și partea de cofinanțare aferentă, transferați direct contractorului. În momentul în care un bon de plată din sistem de undeva s-a dat către această bancă, banca respectivă are o zi, maxim două să spunem, pentru a transfera banii direct în contul contractorului respectiv, fie că e de lucrări, de servicii, de orice fel de contract”, a spus ministrul.
În prezent, procedura este mai complicată și implică transferul banilor de la Comisie, către Ministerul de Finanțe, care trimite la fiecare minister în parte, de unde ajung apoi la beneficiari.
Cât vor câștiga consultanți care se vor ocupa de dosarele prăfuite pe rafturile ministerelor
Consultanții pe care guvernul îi va angaja pentru a se ocupa de evaluarea dosarelor „prăfuite” pe rafturile ministerelor ar urma să fie plătiți cu circa 100 de euro pe zi, mai mult decât luau în trecut, când mare parte din banii plătiți pentru expertiză ajungeau la companii, nu la persoanele care ofereau expertiza propriu-zisă.
„Acești experți, dând tot timpul performanță, toate AM-urile până în prezent, din 2007 până în prezent au avut astfel de contracte pe axa dedicată asistenței tehnice din care au finanțat astfel de proiecte. Nu pot să admit să țin mii de proiecte pentru mediul privat pentru că nu are cine să le evalueze. Până în prezent, se duceau mare parte din aceste sume (pentru consultanți externi n.r.) către companii, adică în profitul companiilor, iar experții care veneau la companii, cât primea de fapt un expert în spatele contractului dintre minister și acea companie, foarte puțin și am spus nu acest lucru trebuie să se schimbe pentru că eu trebuie să plătesc expertiza pe care eu o primesc și nu o companie anume. Profitul companiilor a fost limitat la maximum 10% plus cheltuieli administrative. După un calcul făcut de colegii mei, suma rămâne undeva la 100 de euro, după ce se scad toate aceste cheltuieli inclusiv obligațiile față de stat”, a spus ministrul Fondurilor Europene la GÂNDUL LIVE.
Premierul Victor Ponta a precizat vineri că peste 5.000 de proiecte transmise în trecut autorităților de management din ministerele Economiei și Societății Informaționale, cu scopul de a fi obținute finanțări din fonduri UE, nu au fost deschise, ci au rămas sigilate, fără să se „atingă” nimeni de acestea.
Întrebat dacă angajații din minster nu se vor simți discriminați de „salariile” consultanților, Teodorovici a spus că nu acceptă ideea de a munci pentru cât primești.
„Eu spun următorul lucru: dom’le un funcționar public pe cât primește pe lună trebuie să dea ce este mai bun din el. Eu nu pot să accept ideea că trebuie să muncești pentru cât primești. Ideea această îmi este străină și îmi este greu de înțeles. Când intri pe poarta unui minister trebuie să dai ce-i mai bun din tine că primești un leu, că primești 1.000 de lei, altfel n-ai ce să cauți acolo. Nu te-a obligat nimeni să vii la acel loc de muncă. Pe de altă parte trebuie să dăm pentru ceea ce performează oamenii”, a arătat el.