Eugen Teodorovici: Propunerea mea legislativă se aplică tuturor firmelor din România, private și publice
„Da, am văzut și eu, ca de obicei din păcate în România constați în fiecare zi lipsa de cultură financiară să spunem este cea care probabil, bănuiesc că acesta este motivul care cauzează o astfel de interpretare. Nu știu cine a citit cum a citit, dar nu înțeleg de ce această concluzie. Toate companiile, deci toate, este o propunere legislativă lucrată încă din 2018 când eu atunci știți foarte bine că am promis că pe această zonă de evaziune fiscală trebuie luată anumite măsuri astfel încât practica europeană să se regăsească și în România. Practic mediul de afaceri să aibă un instrument sau în fine să nu aibă teama de a merge, să spunem, în locuri întunecate pentru anumite să spunem prevederi”, a afirmat Eugen Teodorovici, întrebat despre controveersele stârnite de propunerea sa legislativă.
Senatorul PSD a adăugat că a argumentat că a inițiat proiectul, în urma unei decizii CCR dni anul 2015 și a avut „obligația morală”.
„În 2015 CCR a declarat ca fiind prevederea articolului 6, ca fiind neconstituțional pentru că nu era foarte clar modul în care a fost ea expusă. Și atunci obligația de bun simț, morală, legală este să pui în acord un act normativ cu o decizie a CCR și eu asta fac, o dată, pe de altă parte s-au adus acele clarificări pecare Curtea le-a invocat și o să aveți în anexa la această propunere legislativă un număr de 12, dacă nu mă înșel. (…) Deci asta îi fac acestei prevederi legale, se aplică tuturor firmelor din România și private și publice”, a conchis Teodorovici.
Întrebat de ce doar un termen de 30 de zile pentru plată, ministrul de Finanțe a spus: „Pentru că hai să ne întrebăm dacă am pune 60 sau 90 sau mai multe, ce înseamnă asta? Înseamnă că practic acele sume pe care statul trebuie să le primească la bugetele de asigurări de stat de exemplu, s-ar putea folosi să spunem într-un alt scop de către acea companie”.
Eugen Teodorovici a depus, în procedură de urgență, la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuțiile care sunt reținute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor și alte venituri.
Inițiativa legislativă a ministrului de Finanțe propune modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.