Prima pagină » Economic » Euro a ajuns la maximul lui 2013. Care este cursul oficial BNR

Euro a ajuns la maximul lui 2013. Care este cursul oficial BNR

Euro a ajuns la maximul lui 2013. Care este cursul oficial BNR
Moneda națională a continuat să se deprecieze accentuat în fața euro, astfel că Banca Națională a României (BNR) a publicat un curs de referință în urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012.

Moneda națională a continuat să se deprecieze accentuat în fața euro, astfel că Banca Națională a României (BNR) a publicat un curs de referință în urcare cu 7,72 bani, la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel începând cu octombrie 2012.

În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4763 lei/euro. O rată de schimb superioară față de cea de vineri, de 4,5538 lei/euro, a fost publicat de banca centrală la 26 octombrie.

Pentru dolarul american, cursul de referință a urcat la 3,4402 lei/dolar, cel mai înalt nivel începând din 4 aprilie.

În același timp, cursul de referință pentru francul elvețian a crescut la 3,7052 lei/franc, atingând maximul începând cu 20 decembrie.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de Banca Națională a României în funcție de paritatea leu/euro și ratele de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

La deschidere, euro a fost cotat în jurul nivelului de 4,52 lei/euro, după ce joi seară, în afară orelor de tranzacționare ale ședinței locale, cursul a atins un maxim de 4,5475 lei/euro.

Până la jumătatea ședinței de vineri, cotațiile au urcat treptat, iar maximul tranzacționat a fost de 4,5590 lei/euro.

Analiștii ING cred că leul s-a depreciat mai accentuat decât monedele regionale pe fondul creșterii randamentelor din piața locală, unde randamentele au cresut brusc.

„Randamentele de pe întreaga curbă a titlurilor de stat în lei au crescut cu circa 0,25 puncte procentuale după rezultatul foarte slab al licitației de obligațiuni de ieri (joi, n.r), mișcare care a redus însă diferența față de creșterile din ultima săptămână a randamentelor pentru monedele regionale. Chiar dacă nu sunt semne clare legate de intervenții oficiale până în acest moment, credem că șansele unor astfel de acțiuni au crescut considerabil, întrucât ne aflăm acum la nivelurile din decembrie, de la care a început aprecierea condusa de intrările străine”, se arată într-un raport al băncii transmis vineri dimineață.

Ministerul Finanțelor Public a atras 541,9 milioane lei prin licitația de obligațiuni cu scadența la trei ani, sub valoarea indicativă de 700 milioane lei, la un randament de 4,96%, în urcare cu 0,5 puncte față de precedenta emisiune cu aceeași scadență.

La începutul lunii mai cursul BNR a atins cel mai redus nivel din acest an, de 4,3072 lei/euro, aprecierea leului fiind susținută în principal de investitorii străini care au început să cumpere lei, pentru a realiza plasamente în titluri de stat emise de România.

Mai mulți analiști au spus că banca centrală ar fi cumpărat indirect valută în primele patru luni, iar potrivit calculelor ING Bank, BNR și-a crescut rezervele cu aproape 3 miliarde euro.

„Totuși, ne temem că această rezolvare a problemei (posibila intervenție a BNR – n.r.) pe termen scurt ar putea aduce cu sine alte probleme pentru leu pe termen mai lung, deoarece intervențiile ar rezulta în rate mai ridicate, care ar afecta eventual și mai tare titlurile de stat în lei. Așadar, credem că alte măsuri, precum o limită simbolică la suma disponibilă la repo, ar putea fi luate în calcul. Până atunci însă, datele legate de piața forței de muncă din SUA de astăzi ar mai putea corecta din deprecierea recenta a leului”, consideră analiștii ING Bank.

Cursul BNR de vineri, de 4,5535 lei/euro, indică o depreciere de 2,8% a leului în raport cu euro, de la începutul anului. În raport cu minimul din luna mai, leul a pierdut însă 5,7% față de euro.

Dobânzile afișate vineri de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o zi au urcat la 4,17% – 4,67% pe an, după ce joi au fost la 3,35% – 3,85% pe an. Randamentele pentru plasamentele cu pe termen de o săptămână au avansat la 4,38% – 4,88% pe an, de la nivelurile de joi, de 3,48% – 3,98% pe an.

Citește și