Euro a scăzut luni la minimul ultimilor doi ani, în așteptarea întâlnirii Eurogroup

Publicat: 09 07. 2012, 10:58
Actualizat: 21 03. 2019, 06:11

Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor doi ani, investitorii privind cu prudență întâlnirea de la Bruxelles a miniștrilor Finanțelor din zona euro, care vor discuta măsurile anticriză adoptate de liderii UE la summit-ul din 28-29 iunie, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Euro a continuat să scadă pentru cea de-a patra ședință consecutiv, piața așteptând și mesajul președintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, către Parlamentul European.

BCE a adoptat săptămâna trecută măsuri de politică monetară fără precedent, inclusiv reducerea dobânzii cheie de la 1% la 0,75% și coborârea ratei depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile din zona euro să crediteze.

Euro a scăzut la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, și a revenit ulterior la Londra la 1,2288 dolari, aproape de nivelul de la sfârșitul ședinței de vineri.

Yenul s-a depreciat cu 0,6% față de euro, după datele Japoniei privind comerțul din luna mai, iar piețele asiatice au coborât, încurajând cererea pentru active cu grad ridicat de siguranță.

Dolarul australian a înregistrat de asemenea pierderi, după ce premierul chinez Wen Jiabao a afirmat că există presiuni negative „relativ mari” pe economie. China este principala piață de export pentru industria materiilor prime din Australia.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din iunie, să relaxeze condițiile împrumutului de urgență către Spania pentru recapitalizarea băncilor, precum și să facă primii pași spre supravegherea și recapitalizarea directă a instituțiilor de credit de către organismele UE.

Șefii de stat sau de guvern din zona euro au intrat la summit pe poziții divergente.

„În privnița întâlnirii miștrilor Finanțelor, riscul este că vom asista la apariția a noi spărturi în unitatea europeană și, poate, o întârziere în implementarea măsurilor convenite la summit. Situația își lasă amprenta asupra euro”, comentează pentru Bloomberg un analist neo-zeelandez.

Ministrul francez al Finanțelor, Pierre Moscovici, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că Eurogrupul trebuie să se „miște repede” în privința supravegherii bancare și recapitalizării directe a băncilor spaniole.