Marți, BNR a publicat un curs pentru euro de 4,4873 lei, iar pentru dolar de 4,1049 lei.
Referința pentru francul elvețian a avansat cu 1,74 bani, de la 4,1445 lei/franc marți la 4,1619 lei/franc.
BNR a anunțat, cel mai recent, o referință peste 4,5 lei/euro la începutul anului, euro fiind cotat peste acest nivel pe 22 ianuarie, la 4,5005 lei. Un curs mai ridicat decât cel înregistrat azi a fost consemnat cel mai recent pe 21 ianuarie, la 4,5110 lei/euro.
Cursurile de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.
„Nu credem că s-au schimbat argumentele băncii centrale privind potențialul limitat de depreciere peste 4,5-4,52 lei/euro, având în vedere că eventualele beneficii economice pe zona exporturilor ar fi compensate de scăderea venitului disponibil pentru românii cu credite în valută. Cum factorii externi se află în spatele deprecierii leului, nu credem că perechea va consolida peste 4,5 lei/euro”, se arată într-o notă către analiști și investitori a ING Bank România.
În piața interbancară, tranzacțiile au avut loc între un minim de 4,4926 lei/euro și un maxim de 4,5031 lei/euro, cursul fiind în creștere ușoară înainte de anunțarea referinței BNR.
Leul a pierdut teren în fața euro după dezamăgirea cauzată de deciziile Băncii Centrale Europene săptămâna trecută, iar o revenire a cotațiilor nu pare probabilă înaintea ultimului eveniment cu impact major pe piețele financiare în acest an, ședința Rezervei Federale a SUA (Fed) de săptămâna următoare.
BCE a redus dobânda acordată pentru depozitele băncilor de la -0,2% la -0,3% și a anunțat că extinde achizițiile de obligațiuni până cel puțin în martie 2017. Pentru Fed, cei mai mulți analiști anticipează o creștere a dobânzii de politică monetară, prima majorare a ratei cheie din aproape un deceniu.