Euro Insol va analiza competențele salariaților Hidroelectrica în următoarele trei luni și estimează că în urma evaluării ar putea fi disponibilizați până la 10% din angajați, a declarat agenției MEDIAFAX Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al producătorului de energie.
Euro Insol a anunțat joi că a inițiat un proces de evaluare individuală a competențelor profesionale și manageriale ale salariaților societății, care are ca principale obiective redimensionarea organigramei, în special a personalului tehnic, economic, științific și administrativ (TESA), în vederea reducerii cheltuielilor de exploatare.
Totodată, Euro Insol a decis deja ca de la 1 octombrie să înceteze contractele de muncă ale celor care au renunțat la dreptul de pensie pentru a se angaja sau au cumulat salariul cu pensia.
Contactat de MEDIAFAX, Borza a afirmat că nu poate estima numărul celor care vor pleca din companie de la 1 octombrie, dar a declarat că în următoarele trei luni va avea loc o evaluare a angajaților la nivelul întregii companii.
„Am pornit de la premisa că organigrama este destul de stufoasă față de puterea bugetului”, a spus Borza.
Compania are 5.239 de salariați, dintre care 2.023 de angajați (39% din total) reprezintă personalulul TESA, potrivit unui raport privind cauzele insolvenței Hidroelectrica, elaborat de Euro Insol.
Întrebat care este numărul de angajați din companie care ar putea fi disponibilizați în urma evaluării, Borza a răspuns că este dificil de avansat o cifră, dar că ar putea fi „undeva spre 10%”.
„În octombrie sperăm să încheiem un act adițional la contractul colectiv de muncă, pentru a-l așeza pe baze sustenabile”, a spus reprezentantul Euro Insol.
Borza a afirmat că în urma negocierilor cu liderii de sindicat pentru acest act adițional, administratorul judificiar intenționează să diminueze sau să înlăture o parte din indemnizații, prime sau bonificații.
În plus, prin derogare de la contractul colectiv de muncă, Euro Insol vrea să reducă numărul salariilor compensatorii în cazul disponibilizărilor de la 12-48, în prezent, la 2-5.
Potrivit raportului elaborat de Euro Insol, schema de personal a companiei este „supradimensionată”, iar nivelul fondului de salarii este „vădit disproporționat” prin raportare la indicatorii economici ai producătorului de electricitate.
Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariații companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizații, prime jubiliare și alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor, se menționează în raport.
Totodată, cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult față de anul 2011.
Reprezentantul administratorului judiciar, împreună cu directorul general Ștefan Gheorghe și cei ai principalelor direcții ale Hidroelectrica, se află de joi până sâmbătă într-o vizită de evaluare a activității și a principalelor investiții din sucursalele Hidroelectrica Hațeg și Caransebeș.
De asemenea, sunt programate întâlniri cu executivul celor două sucursale și al filialelor Hidroserv, cu liderii sindicali, cu salariații, precum și cu prefecții județelor și președinții consiliilor județene.
Hidroelectrica precizează că în cele trei zile ale deplasării sunt avute în vedere hidrocentrale și amenajări hidrotehnice la care se derulează în prezent investiții cu o valoare cumulată de peste 800 milioane euro.
Producătorul de energie a intrat în insolvență în 20 iunie, dată de la care se află în administrarea judiciară a firmei Euro Insol.