Euro se menţine la un nivel ridicat. Leul a reintrat pe o tendinţă de depreciere
Cursul de schimb euro/leu s-a menţinut, luni, în preajma nivelului maxim, cotația stabilită Banca Naţională (BNR) fiind de 4,8024 lei/euro. Vineri, euro a atins un maxim istoric, trecând pentru prima dată de pragul psihologic de 4,8 lei, euro fiind cotat la 4,8026 lei.
Moneda naţională a reintrat pe o tendinţă de depreciere în ultimele zile pe fondul instabilităţii politice şi a temerilor din pieţele financiare globale cauzate de coronavirus, asta după ce banca naţională a inversat tendinţa prin intervenţiile sale din finalul anului 2019. Joi, euro a atins un alt maxim istoric, de 4,7834 lei.
Creşterea euro înseamnă majorări de preţuri la servicii precum telecomunicaţii şi la produsele din import, printre care şi produsele din carne şi brânzeturi.
Dolarul american a scăzut şi el uşor în raport cu moneda naţională, coborând de la 4,4462 lei la 4,4395.
Preţul gramului de aur a crescut însă la 240,46 de lei, un alt maxim istoric la Bucureşti, de la 233,5 lei, în timp ce francul elveţian a stagnat la 4,5257 lei, după ce vineri a fost cotat la 4,5258 lei, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2015 încoace. Maximul istoric pentru francul elveţian a fost de 4,5817 lei.
Banca Naţională nu a mai intervenit în piaţa valutară pentru a ţine cursul euro/leu sub nivelul psihologic de 4,8 lei în condiţiile în care situaţia politică încă nu s-a clarificat.
Ministrul interimar al Finanţelor Florin Cîţu a precizat săptămâna trecută că deprecierea leului este corelată cu scăderile monedelor din regiune, evoluţii generate de mişcări de fluxuri internaţionale.