EURO se tranzacționează la MINIMUL ULTIMILOR 2 ANI, în așteptarea datelor economice din zona euro

Publicat: 16 07. 2012, 10:22
Actualizat: 11 09. 2014, 15:35

Moneda euro se tranzacționează luni dimineața la minimul ultimilor doi ani față de dolar, în așteptarea datelor economice din această săptămână privind inflația și încrederea în economia zonei euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, transmite Bloomberg.

Moneda unică folosită de 17 state UE s-a depreciat luni în raport cu majoritatea valutelor importante, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu și-a „înmuiat” poziția față de necesitatea unor mecanisme riguroase de control înainte de constituirea uniunii bancare – supraveghere și garantare în comun a depozitelor bancare, recapitalizarea instituțiilor de credit aflate în dificultate de la fondurile de urgență ale zonei euro.

Germania cere responsabilitate fiscală și supraveghere serioasă în zona euro înainte de a accepta măsuri anticriză în direcția integrării financiar-fiscale a statelor din zona euro.

Moneda euro a pierdut 0,1%, cursul coborând la 1,2234 dolari la Singapore, după ce a atins vineri 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din iunie 2010.

Eurostat va prezenta luni raportul de inflație pentru luna iunie, estimarea preliminară indicând creșterea prețurilor cu 2,4%, în stagnare față de luna mai.

Institutul de cercetare economică ZEW va prezenta, tot luni, datele privind încrderea investitorilor și așteptările analiștilor legat de economia Germaniei și a zonei euro.

Moneda euro a scăzut cu 4% în ultimele trei luni, în timp ce dolarul american s-a apreciat cu 3,9%.

Marți, președintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, va discuta în Congres perspectivele economice și monetare ale țării, după ce a declarat, în iunie, că banca centrală este pregătită să ia măsuri de stimulare a economiei.

Banca Centrală Europeană a coborât la începutul lunii iulie dobânda de politică monetară la 0,75%, un nou minim istoric, și a redus rata depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile să crediteze. În aceeași zi, Banca Japoniei și-a extins programul de stimulare a creditării prin achiziții de active, iar Banca Populară a Chinei a anunțat o nouă scădere a dobânzii cheie, a doua într-o lună. Băcnile centrale din Brazilia și Coreea de Sud au coborât săptămâna trecută dobânzile de politică monetară, iar Rezerva Federală a extins în iunie un program de preschimbare a obligațiunilor din portofoliu în titluri pe termen lung, pentru a reduce costul creditului.