EUROPA ÎN CRIZĂ. Partidele politice din Grecia, mai aproape de formarea unui nou guvern, în urma presiunilor venite de la Bruxelles
Principalele partide police din Grecia au ajuns la un acord privind nevoia numirii unui guvern și au decis formarea unei coaliții pe termen scurt care să conducă statul în următoarea perioadă. Decizia a fost luată la scrut după ce miniștrii de Finanțe ai zonei euro s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Grecia, scrie The Guardian.
La mai bine de o săptămână de la alegerile generale din 6 mai, tensiunile politice din parlamentul elen continuă să creeze temeri pe piețele financiare internaționale, bursele europene prăbușindu-se luni pe fondul crizei din Grecia. Eșecul numirii unui nou executiv ar putea avea drept consecință organizarea unei noi runde de alegeri anticipate.
Mai mult, criza politică a adus din nou în prim plan posibilitatea unui Grexit („Greek exit”, ieșirea Greciei din zona euro n.r.), decizie luată în calcul de oficialii europeni. Comisia Europeană a lansat un avertisment dur la adresa Atenei asupra căreia se fac presiuni pentru continuarea programului economic asumat. „Ne dorim ca Grecia să rămână în zona euro și sperăm ca Grecia să rămână în zona euro… dar trebuie să-și respecte angajamentele”, a declarat luni Pia Ahrenkilde Hansen, purtătorul de cuvânt al instituției, în cadrul briefingului de presă de la Bruxelles.
Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga Syriza, care a reușit să obțină locul al doilea la alegerile de săptămâna trecută, i-a cerut luni președintelui elen Karolos Papoulias o întrevedere cu liderii tuturor partidelor cu mandate parlamentare, cu excepția grupării neonaziste Chryssi Avghi (Zori de Aur n.r.). Tsipras s-a arătat dispus să reia negocierile pentru formarea unui guvern de uniune națională.
Papademos: Vom intra în faliment în iunie dacă nu se clarifică incertitudinile politice
Premierul elen Lucas Papademos l-a avertizat duminică pe șeful statului că dacă incertitudinea politică va continua, vistieria aproape goală a Greciei va seca mai repede decât anticipat. Papademos susține că statul elen riscă să intre în faliment la începutul lunii iunie deoarece nu își va putea finanța datoriile fără sprijinul european.
În urma alegerilor, Grecia a rămas cu un parlament extrem de fragmentat. Principalele două partide care susțin continuarea măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaționali nu au reușit să obțină majoritatea, celelalte cinci partide cu mandate parlamentare având cumulat 60% din voturi. Acestea din urmă continuă să se opună reformelor severe cerute de așa-numita troika (Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială).
Un sondaj de opinie făcut public luni la Atena relevă că peste 66% dintre greci susțin formarea unei coaliții de guvernământ, în timp ce 32,4% dintre cei chestionați și-ar dori organizarea de alegeri anticipate. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj s-au arătat în favoarea actualului plan economic. În ceea ce privește viitorul Greciei în zona euro, 81,5% dintre respondenți au declarat că doresc menținerea monedei unice europene.
Bursele europene s-au prăbușit pe fondul tensiunilor din Grecia
Bursele europene s-au prăbușit luni pe fondul tensiunilor din Grecia. Indicele FTSEurofirst 300 care urmărește evoluția acțiunilor celor mai importante companii europene a pierdut luni 1,4% în numai câteva ore de la deschiderea bursei, iar moneda unică europeană s-a depreciat la minimul ultimelor patru luni față de dolari.
Președintele elen Karolos Papoulias i-a chemat duminică la discuții pe liderii principalelor trei partide politce, însă formațiunea de extremă stânga Syriza a părăsit negocierile reiterând că refuză să formeze o coaliție de guvernământ cu oricare partid care sprijină măsurile de austeritate impuse de creditorii internaționali.
Un alt subiect de pe agenda miniștrilor europeni de Finanțe este situația din Spania, unde guvernul încearcă să stabilizeze sistemul bancar, după ce, săptămâna trecută a fost nevoit să dispună naționalizarea băncii Bankia, a patra cea mai mare din punct de vedere al activelor.
Pe fondul tensiunilor din Grecia, costurile de împrumut ale Spaniei, dar și ale Italiei au crescut luni. Cele două state au organizat licitații pentru obligațiuni pe termne scurt.
Ponta discută cu Băsescu și Isărescu pentru a atenua efectele din Grecia asupra României
Premierul Victor Ponta a anunțat, luni, că va discuta în cursul zilei cu președintele Traian Băsescu și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a face un grup de lucru care să încerce atenuarea efectelor situației din Grecia asupra sistemului bancar românesc și asupra României, scrie Mediafax.
„Situația politică din Grecia nu s-a rezolvat ieri. Sunt semne destul de negative că se va merge din nou la alegeri. Voi discuta azi și cu guvernatorul BNR și cu președintele României, obligatoriu trebuie să facem un grup de lucru pentru a încerca să atenuăm efectele asupra sistemului bancar românesc și asupra României, efecte produse de prelungirea și se pare chiar accentuarea crizei politice din Grecia”, a spus Ponta.